Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi halk inançları
Folk beli̇eves of Gazi̇antep, Oğuzeli district
  1. Tez No: 421597
  2. Yazar: ÖKKEŞ ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Oğuzeli, Geçiş Ritüelleri, Türk Halk İnançları, Ziyaret Yerleri, Gaziantep, Oguzeli, Transition Rituals, Turkish folk beliefs, Tombs
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada Gaziantep İli Oğuzeli ilçesi Halk İnançları ele alınmıştır. Araştırma alanı Oğuzeli ilçesinin ilçe merkezi ile sınırlandırılmıştır. Çalışmamız, giriş kısmı dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, önemi, kapsamı, sınırlılıkları ve yöntemi belirtilmiştir. Ayrıca Oğuzeli'nin tarihi ve sosyal yapısı hakkında da genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde geçiş dönemleri, ikinci bölümde tabiatla ilgili inanışlar ve halk hekimliği, üçüncü bölümde türbeler, ziyaret yerleri, efsane ve hikâyeler ele alınmıştır. Sonuç kısmında toplumun ortak hafızasında varlığını koruyan halk inançlarının genel bir değerlendirmesi yapılmış ve Oğuzeli'nde günümüzde devam eden inançlar ve uygulamalara dikkat çekilerek Türk kültüründeki önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about Folk Beliefs of Oguzeli district of Gaziantep. The study area was restricted with the center of Oguzeli district. Our study is formed of three main parts except entrance part. The introduction part, the topic of the study, aim, importance, scope, limitedness and method was defined. Also the general information about the history and social structure of Oguzeli was given. In the first part the transition rituals, in the second part beliefs about nature and folk medicine, in the third part shrines, places to visit, legends and stories were studied. In the result part, the general evaluation of folk beliefs that protects the existence in the common memory of the society was done and in Oguzeli, nowadays, continuing beliefs and applications were taken attention and their importance in Turkish culture was emphasized.