Toplu pazarlık süreçlerinde stres yönetimi kapsamında yaklaşımların incelenmesi
Analysis of on the collective bargaining process as a part of stress management aproach
- Tez No: 421663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH METİN ÖZMUTAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri İlişkileri, Toplu Pazarlık, Sendikalar, Stres ve Stres Yönetimi, Industrial Relations, Collective Bargaining, Unions, Stress and Stress Management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tezin temel amacı, İzmir ilinde yer alan sendikalar çerçevesinde toplu pazarlık süreçlerinde stres yönetimi kapsamında sendika üyelerinin algılarının belirlenmesidir. Çalışmanın temel çıkış noktası, yoğun faaliyetler çerçevesinde gerçekleşen toplu pazarlık süreçlerinin tarafların beklenti ve çıkarları kapsamında yoğun stres süreçlerini içerdiğinin bunun yanı sıra stresi düşürücü yaklaşımların yönetim mantığı içinde tarafların bakış açıları ile ortaya konulmasıdır. Çalışmanın kuramsal çerçevesinde; ilk olarak endüstri ilişkileri, sendikalar ve toplu pazarlık süreçleri; ikinci olarak stres konusu, stresin aşamaları, stresin nedenleri ve sonuçları sınıflandırılarak incelenmiştir. Çalışmanın uygulamaya yönelik aşamasında ise; kuramsal boyuta uygun çerçevede bir anket formu hazırlanmış ve İzmir ilindeki sendikalarda uygulanmıştır. 423 bireye uygulanan anket verilerine yönelik olarak SPSS yazılımı kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Bu bağlamda, temel olarak tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, evren ortalamasına dayalı t testi, bağımsız iki örnek t testi, Mann-Whitney U testi, tek yönlü-tek değişkenli varsyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Ölçüm aracında yer alan 27 önerme faktör analizi sonucu 5 temel faktör altında toplanmıştır. Ortaya çıkan 5 faktör ve içerdikleri önermeler bağımlı değişken; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, alan (başkan, başkan yardımcısı, sekreter, diğer) ve deneyim süresi, kişilik yapısı, mesleki memnuniyet düzeyi, meslekteki stres düzeyi, sendikalı olmanın stresinizi düşürmedeki etkisi, sendikalı olma/olmama kapsamında bireysel stresin yüksekliği, toplu pazarlık süreçlerinde stres düzeyi, işverenin sendikalaşmaya karşı tutumuna göre stres düzeyi, toplu pazarlık süreçlerinde performans yüksekliği için stres düzeyi, toplu pazarlık süreçlerinde stresin yüksek olduğu aşamalar, toplu pazarlık konularında stresliden daha az stresliye doğru sıralama, daha stresli olan hak uyuşmazlık türü ve daha stresli olan uyuşmazlık çözüm yöntemi bağımsız değişkenler olarak kabul edilmiştir. İstatistiksel analizler bu çerçevede gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre ankete katılan sendika üyelerinin toplu pazarlık süreçlerinde çeşitli düzeylerde yoğun bir stres yaşadıkları, bu kapsamda hangi yönetsel yaklaşımların stresin düşürülmesinde etkili olduğunun farkındalığı belirlenmiştir. Bu bağlamda tez çalışması sonucunda bulgular çerçevesinde ortaya konulan yorumlar, toplu pazarlık süreçlerinde bilimsel açıdan stresin yönetilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the perception of the union members within the context of stress management during the collective bargaining process of the unions in İzmir. The main starting point is to present the collective bargaining processes occuring within the frame of intense activities in accordance with the parties' expectations and benefits in addition to put forward the approaches which reduces stress within the logic of management with the perspectives of parties. Within the theoretical frame of the study; at first, industrial relations, unions and collective bargaining processes; secondly, stress, stages of stress, causes and effects of stress were analyzed in classifications. In the application part of the study, a questionnaire form was prepared in accordance with the theoretical part and it was conducted in the unions in Izmir. The data acquired from the results of the 423 participants' questionnaires were analyzed statistically by using SPSS programme. Within this context, descriptive analysis, factor analysis, t-test based on sample mean, two sample t-test, MANN-Whithey U test, one way univariate analysis of variance, and correlation analysis were carried out. As a result of the factor analysis, 27 statements in the measurement were collected under 5 main factors. These 5 factors and the statements of them were regarded as dependent variable; age, gender, educational status, position (director, vice director, secretary, other) and years of experience, personality structure, job satisfaction level, level of job stress, the effect of being a member of a union on decreasing stress level, the high level of stress within in the context of being or not being a union member, stress level in the process of collective bargaining, level of stress according to the attitude of the employer to the unionization, level of stress for the high performance during collective bargaining processes, the stages when high stress level occur in collective bargaining processes, the sequence from stressed to less stressed in the subjects of collective bargaining, methods of settling disputes and the right conflict which is more stressful were regarded as independent variables. Statistical analyses were conducted within this framework. According to the results of the statistical analyses, it was determined that the union members participated in the questionnaire had suffered from stress during collective bargaining processes and which administrative approaches have an impact on reducing the stress. Within this context, as a result of thesis study, comments which were suggested in the frame of findings will contribute to the stress management scientifically in the collective bargaining process.