Yeni iletişim teknolojilerinin Greenpeace, Tema Vakfı ve Karadeniz İsyandadır platformu bağlamında çevreci katılıma etkisi
The effect of new communication technologies to environmentalist participation regarding 'Greenpeace, Tema Non-profit organization and Karadeniz İsyandadir platform'
- Tez No: 422019
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE DEMİRTAŞ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Administration, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Yeni İletişim Teknolojileri, Medya Yakınsaması, Çevreci Katılım, Dijital aktivizm, Slaktivizm, New Communication Technologies, Media Convergence, Environmental Participatory, Digital Activism, Slactivism
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Maltepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 348
Özet
Yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve teknoloji araçlarının iç içe geçmesi sonucu ortaya çıkan yakınsama kültürü, hem içeriklerin hem onları taşıyan ortamların birbirine yakınlaşmasını hem de bireylerin içerik üretim sürecine katılmalarına olanak sağladı. Bu sayede ağ toplumunun önemli bir parçası olan bireyler, eskiye göre daha aktif ve etkileşimli bir yapıya sahip oldular. Sivil toplum kuruluşları, yeni iletişim teknolojileri aracılığıyla bilinirliğini arttırmak, faaliyetlerini ve kampanyalarını organize edip çevreci aktivist gönüllüler bulmak için yeni yollar arayışına yöneldiler. Katılım kültürü, dijital aktivizm, slaktivizm (pasif eylemcilik) bu arayışların sonucu ortaya çıkan kavramlardır. Son dönemlerde popülerliği artan çevreci katılım hareketleriyle çevreci aktivistler Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ hesaplarıyla kamuoyu yaratmak, bilgilendirmek, kampanyaları duyurmak, üye/gönüllü sayılarını arttırmak, mağduriyetlerini geniş kitlelere ulaştırmak amaçlı eylemler gerçekleştirmektedirler. Bazen de bu eylemleri çevrim içi alandan sokağa kaydırarak aktivizme dönüştürebilmektedirler. Bu araştırmanın örneklem seçim bölümü iki farklı düzeyde gerçekleşmiştir. İlk düzeyde önce basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle çevrimiçi anket linki Facebook üzerinden rastsal olarak seçilen insanlarla paylaşılmıştır. Sonrasında; kartopu örnekleme yöntemi uygulanarak, insanların anket linkini kendi Facebook sayfalarında paylaşmasıyla 700 katılımcıya ulaşmıştır. İkinci düzeyde; veriler yüz yüze görüşmeye dayanan anket tekniği uygulanarak elde edilmiştir. Bu aşamada 26 sorudan oluşan anket, tesadüfî olmayan yargısal örnekleme yöntemiyle Mersin, Konya, Artvin, Samsun ve Sinop gibi çevreci faaliyetlerin ve kampanyaların etkin olduğu şehirler göz önüne alınarak toplam 220 katılımcıya uygulanmıştır. Araştırmanın Sonuçları betimsel(descriptive) ve yordamsal(inferential) tekniklerle analiz edilmiş, sorulara verilen yanıtlar arasındaki ilişkiler korelasyon analizleri, regresyon analizleri ve değişkenler arasında nedensellik analizi araştırılarak sebep-sonuç değerlendirmesi yapılmıştır. Bunun yanında ki-kare analizleri ile çeşitli etkiler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Convergence culture face by the developments in new communication technologies and divirsity of technological devices, provided the contents and are as of them to draw act other. Besides it has also enabled the individuals to participate in the process of production contents. İn this way, individuals as an important part of network society, they have more interactive and engagement than the old structure. Therefore, the civic society organizations to find new horizons in order to increase awareness through new communications technologies, to organize activities and campaigns have focused on to find new ways environmental activist volunteers. Participatory culture, digital activism, slacktivism (passive activism) and activism (street actions) are the concepts growing out of these look outs. Nowadays, concerning environmental participation activities whose popularity increased, digital activist achive announcing campaings, informing people and creating public opinion by social networks such as Facebook and Twitter. And they occasionally convert it to reel action by directing these activities from internet. Sampling part of this thesis has two levels. First, by random sampling method, an on-line questionnaire internet link was shared with randomly selected people via Facebook account. Then by snowball sampling method, 700 participants have been reached, being shared the questionnaire link on their own Facebook account by other people. In second level data have been obtained by the questionnaire based on face to face method. In this connection, by judmental sampling, the questionnaire including 26 questions was applied to 220 participants in Mersin, Konya, Artvin, Samsun and Sinop at where the environmental activities and campaigns have mostly took part. Results the research were analized by descripetive and inferential methoda and the relationship between the answers given to the questionnaire evaluated by correlation analaysis. Besides, causalities revealed by regressional analysis by assessing cause effect relationship and selected effects have been observed by chi-square analysis.