Mozart'ın kv 495 no'lu mi bemol majör korno konçertosu'nun müzikal analizi ve korno tekniği açısından incelenmesi
Musical analysis of Mozart's kv 495 e-flat French horn concerto and a study on French horn technique
  1. Tez No: 422039
  2. Yazar: ŞİRİN BEGÜM AZİMZADE
  3. Danışmanlar: PROF. FATMA SELEN BUCAK ARSLAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Korno, Mozart, Kv 495, tarihçe, teknik, sağ el hareketi, ağız pozisyonu, doğal korno, Horn, Mozart, Kv 495, history, technique, Right hand movements, embouchure, natural horn
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı modern kornonun gelişiminde, doğal kornonun geçirdiği gelişim evrelerini inceleyerek, kornoya getirilen yenilikler ve benzerlikleri ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda Mozart'ın korno için bestelediği KV.495 no'lu Mi Bemol Majör konçerto'nun, doğal korno tekniğine göre yazılmış olmasına rağmen, modern kornoya uyarlanmış doğal korno teknikleri uygulanarak çalınabileceğinin de gösterilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada incelenen doğal korno teknikleri; sağ el hareketleri, ağız pozisyonu şekil ve esnekliği, süslemelerin kullanılış biçimi, ağız boşluğu değişiklikleri ve hava akımından yararlanma yöntemleri gibi başlıklardan oluşmaktadır. Ayrıca doğal korno tekniğinin etkileri, doğal armonik tonlamalar ve değişik ses renkleri de araştırılmıştır. Bu çalışmada kornonun tarihsel gelişimine kısa bir göz attıktan sonra eserin genel özellikleri ve kornonun kullanılış şekli ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu metin gelecekte bu konçertoyu çalacak olan korno sanatçılarına da yol gösterebileceği düşünülerek yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is, by examining the historical development of stages of the natural horn, to show the similarities and innovations until it took its modern form. Although KV 495 E flat Major Concerto was composed by Mozart for natural horn, this study will show that, natural horn techniques are applicable also to modern horn. This study examines the natural horn techniques under these titles: Right hand movements, the position and shape of the mouth and its flexibility, how the ornaments are used, the changes in the mouth cavity and the efficient use of air flow techniques. The effects of natural horn techniques, natural harmonics and various timbres are also examined. In this study, after a brief look at the historical development of horn, the characteristics of the work and the details of the usage of this instrument are examined. The aim is to guide the future horn players who will play this piece, as much as possible.