Leo Brouwer'ın seçilmiş konçertoları üzerine yapılan detaylı incelemeler ışığında, bestecinin gitar müziğine katkılarının değerlendirilmesi
An evaluation study on Leo Brouwer's contributions to the guitar music through comprehensive analyses on selected concertos of the composer
- Tez No: 422185
- Danışmanlar: PROF. SERLA BALKARLI, DOÇ. DR. TOLGAHAN ÇOĞULU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Leo Brouwer, 20. Yüzyıl Müziği, Gitar Konçertosu, Concerto de Elegiaco, Concerto de Toronto, Leo Brouwer, 20th Century Music, Guitar Concerto, Concerto de Elegiaco, Concerto de Toronto
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Leo Brouwer II. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan avangart bestecilik tekniklerini klasik gitar müziğinde sistematik olarak kullanan ilk bestecidir. Üç dönem altında incelenebilecek eserleri farklı teknik özelliklerle oluşturulmuş olsa da, tüm eserler arkasındaki felsefe benzerdir. Gelişmekte olan ülkelerin örnek aldığı Batı medeniyetinin II. Dünya Savaşı sürecinde yaşadığı maddî ve manevî darbeler, bu ülkelerin müzikal arayışlarını kendi ulusal kimliklerini göz önünde bulundurarak geliştirmelerine neden olmuştur. Küba müziğinin 20. yüzyıldaki gelişimi boyunca ortaya çıkan ve Brouwer'ın yetiştiği müzik çevresinde baskın rol alan müzik akımları, Afro-Küban tarihsel geçmişine dayanan folklorik müzik materyallerinin, evrensel bestecilik teknikleri ve formlarıyla işlenerek Kübanizm algısını uluslararası müzik platformuna taşımayı amaçlamaktadır. Brouwer'ın müziği, bu amaç doğrultusunda atonal müzik, deneysel müzik, rastlantısal müzik ve minimalist müzik ögelerinin, klasik formlar altında Afro-Küban ritim ve melodik yapılarıyla sentezlendiği bir özellik göstermektedir. Bu çalışmada Brouwer'ın 1985'te bestelediği üçüncü gitar konçertosu Concerto de Elegiaco ve 1987'de bestelediği dördüncü gitar konçertosu Concerto de Toronto üzerine yapılan incelemelerle, bestecinin 20. yüzyıl gitar müziğinde önemli bir gelişim gösteren konçerto formuna kazandırdığı yenilikçi özellikler tartışılmaktadır. Bestecinin solo gitar müziğinde kullandığı bestecilik tekniklerini orkestra içerikli konçertolara hangi yöntemlerle uyguladığı araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Leo Brouwer is the composer who applied the avand-gard composing techniques those appeared after World War II to the classical guitar music in a systematic way. Although his ouvres can be analyzed in three different periods, the philosophy beneath these works has the same bonds. Through the moral and physical impact that Western civilisation faced during World War II, the developing countries which has taken West as an idol, needed to change their cultural aspects towards themselves. Through the development of Cuba music in twentieth century, there are important cultural movements arisen whose general aim was to carry the Cubanism ideolgy up to the international platform by using cultural materials as a core and process them with the universal composing techniques. Brouwer's music has the same objectives with using atonality, experimental music, indeterminacy, and some minimalist techniques by synthesises them with classical forms, Afro-Cuban rhythmic and melodic structures. In this study, through the analyses on Brouwer's third guitar concerto, Concerto de Elegiaco, composed in 1985 and fourth guitar concerto, Concerto de Toronto, composed in 1987, composer's contributions to the concerto form, which has an important development process in the 20th century guitar music, is discussed. The adaptation methods of the composing techniques that has been used in solo guitar to the orchestral works is analyzed.