Zincir otel işletmesi çalışanlarının sigara içme alışkanlığının kurum üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi: Ankara örneği
The effects of chain hotel employees' smoking habits on their organizations: Ankara example
- Tez No: 422214
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Tourism, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Sigara, Sağlık, Zincir Oteller, Ankara, Tourism, Smoke, Health, Chain Hotels, Ankara
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ülkemiz için önemi yadsınamayacak olan turizm sektöründe faaliyet gösteren zincir otel işletmeleri her yıl milyonlarca turisti ağırlamakta ve çok sayıda personel istihdam etmektedir. Bu işletmelerin kurumsal hedeflerine ulaşabilmelerinin önündeki engellerden birisi de çalışanların sigara içme alışkanlığıdır. Bu araştırma kapsamında, ülkemiz için ciddi bir tehdit unsuru olan sigara bağımlılığı ele alınmış, zincir otel işletmesi çalışanlarının sigara kullanımının kuruma etkilerinin saptanması amacıyla geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırma örneklemi olan Ankara ilindeki zincir otel işletmesi İnsan Kaynakları idarecileri, otel çalışanları ve müşterileri hedef kitlesi üzerinde bir alan araştırması tamamlanmıştır. Katılımcılara dağıtılan anket formlarında açık ve kapalı uçlu sorulara verilen yanıtlar, SPSS (Sosyal Bilimler Dalında İstatistiksel Analiz Paketi) programıyla analiz edilerek veriler incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada, çalışanların sigara kullanımının kurumun verimliliğini azalttığı, çalışanların performans ve motivasyonunu düşürdüğü, işçilerin sağlığını olumsuz etkilediği, işyerinde tartışmalara sebep olduğu, işletmeyi maddi kayba uğrattığı ve müşteri memnuniyetini olumsuz etkilediği ortaya konmuştur. Bahsi geçen işletmelere bu hususta gerekli önlemleri almaları, personellerini bilgilendirmeleri ve kurumdaki sigara kullanımını en aza indirmeleri konusunda çeşitli öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The chain hotels operating in tourism sector, which the importance for our country is undeniable, welcome millions of tourists each year and employ a large number of staff. One of the obstacles of those companies to achieve their corporate objectives is the employees' smoking habits. In this research, the smoking addiction as a serious threat to our country is discussed; a wide range of literature survey is conducted to determine the effects of tobacco use of chain hotel employees. A field survey is completed on the target audience of human resources managers of the chain hotels which is within this research sample in Ankara, the employees and customers of these hotels. The responses to the questionnaires composed by the open and closed-ended questions distributed to the participants are analyzed with SPSS program (Statistical Package for the Social Sciences). As a result of this study, it is revealed that the smoking habit of the employees reduces the efficiency of these institutions, decreases the performance and motivation, adversely affects the health of the workers, causes controversy in the workplace, leads to financial losses and impacts customer satisfaction negatively. A variety of suggestions to mentioned institutions is made on taking the necessary measures in this regard, informing their staff about the issue and minimizing the smoking in the organizations.