Vergi Hukukunda zamanaşımı
Statute of limitation in Tax Law
  1. Tez No: 422217
  2. Yazar: İHSAN KAĞAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. ATEŞ OKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Ceza, Zamanaşımı, Tax, Penalty, Statute of Limitation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Diğer hukuk dallarında olduğu gibi, vergi hukukunda da zamanaşımı kamu yararı amacıyla düzenlenmiştir. Zamanaşımı süreleri, idareyi işlerini daha sıkı takip etmeye zorlarken, mükelleflerin işlemin üzerinden uzun süreler geçtikten sonra vergi tarhiyatları ve vergi cezaları beklemesine ve yargı organlarının da iş yüküne tabi olmasına engel olarak kamu yararına hizmet eder. Bu çalışmada, vergi hukukundaki zamanaşımı süreleri, mevzuattaki düzenlemeye paralel olarak, vergilendirme aşamaları itibariyle irdelenmiştir. Çalışmada, tarh zamanaşımı, vergi cezalarında zamanaşımı ve tahsil zamanaşımı ayrı ayrı açıklanmış, her bir zamanaşımı tipi için; zamanaşımının şartları, zamanaşımını durduran ve kesen nedenler ile zamanaşımının hukuki sonuçlarının yanı sıra, tartışmalı konulara da yer verilmiştir. Vergi hukukunda zamanaşımı sürelerinin farklı mevzuatlarda düzenlenmiş olması ve sık sık değişikliğe uğraması, birbiri ile bağlantılarının kopmasına neden olmuştur. Buna ek olarak idarenin, zamanaşımı süresini uzatmak amacıyla yaptığı işlemlerin hukukiliği, doktrinde en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Diğer yandan bazı vergiler için zamanaşımı süresinin başlangıcının, vergiyi doğuran olaydan ayrılarak geciktirilmesi, zamanaşımının kamu yararı amacıyla çelişmektedir.
Özet (Çeviri)
Like other branches of law, statute of limitation is incorporated in tax law to uphold the public interest. Firstly, statute of limitation forces the tax authority to operate more rigorously. Secondly, statute of limitation provide taxpayers a sense of security by preventing back taxes and tax-penalties after a certain time period has elapsed. Thirdly, it reduces the work load of judicial authorities. This paper examines the statute of limitation in tax law with respect to different phases in taxation process. Statute of limitation in back taxes, tax penalties and tax collection is explained separately and for each type statute of limitation, events that stop or interrupt the statute are discussed. Since legislative rules regarding statute of limitation has been enacted in a number of different laws and these rules change often, it can be quite challenging to evaluate and grasp the concept as a whole. In addition, legitimacy of recent attempts of the tax authority to stop and/or interrupt the statute via administrative actions have been a hot issue for discussion in academic literature. In this respect, we believe separation of the beginning of the statute from the tax event to delay the limitation is a violation of the public interest.