Çağdaş sanat müzeleri ve medya ilişkisi: Ulusal basında müze haberlerinin analizi
The relationship between contemporary art museum and media: The content analysis of museum news on national press
  1. Tez No: 422216
  2. Yazar: EVRİM SEKMEN BECAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Müzecilik, Journalism, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat Müzesi, medya, kültür endüstrisi, çağdaşlık, popüler kültür, Contemporary art museum, media, cultural industry, contemporary, popular culture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Türkiye'de 1980 sonrası serbest piyasa ekonomisine geçilmesi ve tüketimin artması ile sosyal ve kültürel anlamda değişimler aynı döneme denk gelir. Kapitalist sistemin çalışma şekilleri hayatın her alanına nüfuz ederek toplum algısını etkilemeye başlamıştır. Bu dönemde topluma hizmet eden kurumlar bu sisteme ayak uydurmaya; çağdaşlık kavramıyla kendilerini gözden geçirmeye çalışmışlardır. Medya ve müze toplumla yakından ilgili yapılar olarak bu sistem içerisinde dönüşüme uğrayarak ortak bir kültür endüstrisi içinde yaşamaya başlamışlardır. Çağı tanımlayan tüketim, Kültür Endüstrisi gibi kavramların müze içerisinde medya aracılığıyla karşılığının bulunmasıyla müzecilik kavramını değişime uğratmıştır. Medya, müzenin toplumla buluşmasını sağlayıcı etkilerini müze ve medya ilişkisinin aktörleri aracılığıyla göstermektedir. Medya ve müze ilişkisinin analizinde toplumla kurulacak bağ ile müzeciliğin gündemde kalması; sosyal, kültürel konuların müze içine taşınması sağlanacaktır. Bu da medyanın popüler kültür üreticisi konumundan çıkıp toplum müzesi yaratılması konusunda medyanın ve müzenin amaçlarını birleştirecektir.
Özet (Çeviri)
Cultural and social changes, after the 1980s, have started to be lived with the increase of consumption and free market economy in Turkey. The ways of working of capitalist system have changed the perception of people by penetrating to each area of the life. In that era, the organizations serving the public good have tried to keep up with this type of system and to criticize themselves with the concept of modernity. It can be seen that media and museum, as the structures which are related to the society, live in the common culture industry with the effect of capitalist system. The understanding of the museum has changed as the concepts of consumption and culture industry which define the age have been shaped by means of the media. This transformation has caused people to come up to museums with the understanding of consumption. The media shows its role on the process of meeting museums with people through the actors of the relationship between museum and media. The relationship between media and museum also helps museums associate with the people and museums will be always on the agenda. It can be said that cultural and social issues will be moved to the museums more easily, in parallel with the development of relationship between media and museums. It will ultimately support to turn the media from a part of the popular culture into the producer of the museum of society and this will lead to incorporate the aims of media and museums.