Somut olmayan kültürel miras kavramına farklı bir yaklaşım: Mutfak müzeleri
A different approach to the concept of intangible cultural heritage: Culinary museums
  1. Tez No: 422220
  2. Yazar: ŞİMAL ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Somut Olmayan Kültürel Miras, Mutfak Kültürü, Mutfak Müzesi, Intangible Cultural Heritage, Culinary Culture, Culinary Museum
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
İlk çağlardan günümüze kadar medeniyetler tarihine yön veren birçok kavime ev sahipliği yapan Türkiye, turistik açıdan cezbedici ve kültürel miras açısından oldukça zengin bir destinasyon konumundadır. Arkeolojik kalıntılar, saraylar, ibadethaneler vb. unsurları ile zengin bir somut kültürel mirasa sahip olan Türkiye, gelenekleri, görenekleri ve adetleri ile somut olmayan kültürel mirasın da zengin temsilcileri arasında yer almaktadır. Günümüzde kültürel ve doğal mirası koruyarak gelecek nesillere aktarmak adına çalışma yapan kuruluşlardan biri olan UNESCO, 1950'li yıllarda öncelikle somut kültürel miras unsurlarını korumaya yönelik çalışmalar yapmış, ardından ritüeller, gelenekler, adetler, el sanatları gibi somut olmayan kültürel miras unsurlarını yaşatmak ve korumak amacıyla 2003 yılında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'ni hazırlayarak evrensel değere sahip unsurları koruma altına almıştır. 2003 yılında imzalanan sözleşme kapsamında koruma altına alınan unsurlara göz atıldığında; bazı ülke mutfaklarının koruma altına alındığı fakat dünyanın en büyük üç mutfağından biri olan Türk mutfağına yönelik unsurların yeterli sayıda olmadığı görülmektedir. Bu çalışma, somut olmayan kültürel miras kapsamında Türk mutfak kültürü konusuna daha fazla dikkat çekebilmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda, Türkiye'de yer alan mutfak müzelerinin ziyaretçileri ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey, which has hosted many nations that have shaped the history of civilizations from the ancient times until present, is an attractive place for tourists and a very rich destination in terms of cultural heritage. Turkey, having a rich tangible cultural heritage with archaeological remains, palaces, temples and other elements, also owns a rich intangible cultural heritage with the traditions, folkways and customs thereof. UNESCO, one of the organizations striving to protect and handing down the next generations natural heritage in our day, has carried out works for protecting primarily the tangible cultural heritage elements in the 1950s and subsequently has prepared the Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage in 2003 to maintain and protect intangible cultural heritage elements, such as rituals, traditions, customs and handicrafts. When we observe the elements which are protected under the convention, it can be seen that cuisines of some countries have been taken under protection while a sufficient number of elements of the Turkish cuisine, renowned as one of the top three cuisines of the world, have not been taken under protection. The objective of this study is intended to attract more attention to Turkey's culinary culture within the scope of intangible cultural heritage. This study was conducted in accordance with the questionnaire contained kitchen, visitors to the museum in Turkey.