Juan Eugenio Hartzenbusch'un Los Amantes de Teruel (Teruel Aşıkları) adlı tiyatro eserinde XIX. yüzyıl İspanyol toplumu
XIXth century Spanish society in Lovers of Teruel (Los Amantes de Teruel), a play by Juan Eugenio Hartzenbusch
- Tez No: 422221
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARIA JESUS HORTA SANZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, Western Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Romantizm, Sosyal Sınıflar, Theatre, Romanticism, Social Classes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
XIX. yüzyıl İspanyol romantizmi, içinde bulunduğu sancılı döneme ait çeşitli eserlere sahiptir. XIX. yüzyıl İspanyol toplumunu, hükümetini, sınıfsal yapıyı, ailelerin ve bireylerin yaşadıkları baskı ve sıkıntıları en detaylı yönleriyle ele alan eserlerden biri olan Teruel Âşıkları, döneminin en beğenilen, en gözde ve adından hala bahsedilen bir tiyatro eseri olmayı başarmıştır. Bu çalışmada da, adı geçen eser aracılığıyla XIX. yüzyılda İspanyol toplumu ve bireyler ele alınmış; yaratılan karakterler ve okur odaklı yaklaşım ile yaşanan karışıklıkların toplumsal yapıya ve bireyler üzerindeki yansımaları incelenmiştir. Bu eserle yapılan inceleme ile XIX. yüzyılın ilk yarısında yaşayan İspanyol toplumunun VII. Fernando ile başlayan mutlak monarşi döneminde siyasi anlamda sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, katı ahlaki normlara sıkı sıkıya bağlı kalındığını, sınıfsal eşitsizliklerin ve sosyal statüye verilen değerin bireyler arasında uçuruma yol açtığını ve bunun neticesinde toplumsal yapının çekirdeğini oluşturan ailelerin kendi çocuklarına dayatmaya çalıştıkları birtakım genel geçer kurallar bütününün en nihayetinde mutsuzluk ve sonu hüsranla biten olaylara gebe olduğu sonucuna varmış olduk.
Özet (Çeviri)
XIXth Century Spanish Romance has several literary works reflecting the chaotic era it was going through. Lovers of Teruel, one of the most detailed flares of XIXth Century Spanish society, government, class structure, pressures on the individuals and families, and their problems, enjoys being the most eligible and popular theatre play which is favoured even today. In this study, XIXth Century Spanish society and individuals are examined through aforementioned play; the characters that are brought up and via reader oriented approach the effects and reflections of this chaotic environment on the social structure and individuals are presented. As the result of this examination, it is found out that at the first half of the XIXth century in the absolute monarchy period starting with Ferdinand VII, Spanish Society had been through a politically upheaval time; had stacked to strict ethical norms; had created a gap between classes and increased the value that was already attached to class; and as a result, families which was the core element of the society started to put pressure on their children with the common sense norms, which was expected to end in unhappiness and misery.