III. Selim Döneminde donanmada yapılan merasimler
The navy ceremonies in the reign of Selim III
  1. Tez No: 422219
  2. Yazar: NALAN KARAÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: protocol, navy fleet, ceremonies, ottoman empire
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Dünyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Akdeniz Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Denizcilik konusunda dünyanın en önemli güçlerinden biri olan Osmanlı Devleti hüküm sürdüğü denizlerin ve sahil şeridinin emniyetini sağlamak ve hükümranlığını korumak adına muntazam olarak Akdeniz'e, Karadeniz'e, Tuna'ya donanma göndermekteydi. Yoğun çalışmalar neticesinde hazırlanan donanma büyük tören ve şenliklerle denizlere uğurlanırken aynı şekilde dönüşünde de büyük merâsimler tertib edilmekteydi. Nizam-i Cedid hareketiyle özdeşleşmiş olan III. Selim dönemi, teşrîfatın ve kadim kaidelerin son zamanlarına tesadüf etmektedir. Bu aynı zamanda merâsimlerin klasik çağlarını yaşadığı son dönemdi. Bu çalışma Sultan III. Selim dönemini, denizciliğin kaydettiği aşamaları ve geleneksel teşrîfat çerçevesi dâhilinde, büyük bir titizlikle icra edilen donanma merâsimlerini dönem kaynakları ve belgeleri ışığında ayrıntılı olarak incelemeyi amaçlamıştır. Anahtar kelimeler; Merâsim, Teşrîfat, Donama, Yalı Köşkü, Osmanlı Denizcilik
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire had one of the most important marine power in the World, which has systematically ruled the seas and provided the security of the coastlines. They sent naval forces to the Mediterranean, the Black Sea and to the Danube in order to protect the sovereignty. As a result of intensive studies well-prepared navy fleet was sent off to the sea with Grand ceremonies and special solemnity, the same process occured when they turned back. The Nizam-ı Cedid movement was identified with the period of Sultan Selim III. It could be said that they were the last classical epoch because they came upon in the end of ceremonials and ancient conventions. This study purposes to observe the stages of the naval forces and the traditional protocols in main frame during the period of Sultan Selim III. Performed with highly meticulous work with detailed periods, sources and documentations.