Türk Hukukunda cezai şartın indirilmesi
Reduction of penalty clause in Turkish Law
  1. Tez No: 422223
  2. Yazar: HİLAL GÜLSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİBE OKTAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cezai şart, cezai şartın indirilmesi, cezai şartın indirilmesinin hukuki niteliği, cezai şartın indirilmesinin koşulları, aşırı cezai şart, cezai şartın ahlaka aykırılığı, cezai şart indiriminin ölçüsü, cezai şart indirim kararının hukuki niteliği, Penalty clause, reduction of penalty clause, legal character of reduction of penalty clause, conditions of reduction of penalty clause, excessive penalty clause, immorality of penalty clause, extent of reduction of penalty clause, legal character of judgment to reduce penalty clause
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çalışmamızın konusu cezai şartın indirilmesi ve indirilme koşullarıdır. Cezai şartın indirilmesi ve özellikle indirim için gerekli koşullar, Yargıtay kararları ve bilimsel çalışmalar kapsamında incelenmiştir. Tezimizin ilk bölümünde, cezai şartın tanımı, amacı, unsurları, cezai şartın türleri, benzer kavramlardan farkı, kusur ve zarar ile ilişkisine yer verilmiştir. İkinci bölümde, cezai şartın indirilmesinin amacı, hukuki niteliği ile tacirler bakımından uygulanacak TTK m. 22 düzenlemesi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, cezai şartın indirilmesinin koşulları değerlendirilmiştir. Aşırı şekilde yüksek olan cezai şartın tespitini sağlayan ölçütler ve mahkeme uygulamasında yer alan bazı eksiklikler değerlendirilerek, bunlar hakkında görüş ve önerilere yer verilmiştir. Sonuç bölümünde, aşırı şekilde yüksek olan cezai şartın indirilmesi talebine ve usuli işlemlere yönelik görüşlerimiz yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of study is to determine the conditions of the reduction of penalty clause. These conditions are examined in the doctrine and Supreme Court's decision. In the first chapter, the definition, objective, elements, types of penalty clauses, differs from the similar concepts and its relationship between fault and damage were investigated. In the second section, the aim of reduction of penalty clause and its legal character are discussed as well as Turkish Commercial Code art.22, which is applied to merchants. In the third section, the conditions of reduction of the penalty clause are evaluated. The criterions that provide determination of excessive penalty clause and some problems in the judicial exercise are discussed. In conclusion, demand for reduction of excessive penalty clause and related procedural actions are examined.