Demokratikleşme bağlamında otorite ve özgürlük
Authority and freedom in the context of democratization
- Tez No: 422222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET KIRIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Demokratikleşme, Demokratikleşmenin Geriçevrimi, Otorite, Özgürlük, Democracy, Democratization, De-democratization Processes, Authority, Freedom
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışma,“demokratikleşme, her zaman tamamlanmadan kalan ve sürekli olarak tersine çevrilme riski olan dinamik bir süreçtir”hipotezinin sınanmasını amaçlamaktadır. Genel olarak 1950'li ve 1960'lı yıllarda demokrasiler için gerekli olan yapısal şartlar üzerine tartışmalarla başlayan“demokrasi ölçümü”ne ilişkin literatür, demokratikleşme ve demokratikleşmenin geriçevrim sürecini belirlenecek ölçütler çerçevesinde ölçülebileceği ileri sürülmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın hipotezi, Cumhuriyet Dönemi Türkiyesi'nin demokratikleşme süreci örneğinden hareketle sınanması, gerek demokrasi kavramının siyaset bilimindeki çağrışımları gerekse bir özgürlük ideali ve kültürü olarak sunulan demokrasinin devamlılığının tartışılması anlamına gelecektir. Demokratikleşme ve demokratikleşmenin geriçevrim sürecinin, demokrasi düzeylerini ölçme ve değerlendirme yapmaya yönelik özgürlük boyutuyla irdelediğimiz çalışmamızda, demokrasi ölçme ölçütü olarak özgürlüğe öncelik tanıyan endeksler, ölçümlendirme metodu geliştirmemize yarar sağlar.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the hypothesis of“democratization is a dynamic process which remains uncompleted and has a durable, non-restorable risk”. It is put forward that the democratization and de-democratization processes can be quantified in the frame of determined criteria by“democracy evaluation”and related literature which had come up with the discussions on structural condition requirements for democracies arose generally in the decades of 1950s and 1960s. In this respect, the hypothesis of this study is to question and to put to the proof of the democratization period of Turkey in the Republican era. By the example of this democratization process here it would not stand only for the connotations of democratization concept within the political sciences but also the discussion on the continuity of democracy which represents the freedom ideality and culture. Thus, in this study, it is provided that the development of an evaluation method in which we had criticized the democratization and de-democratization processes through freedom by the indexes that prioritize freedom to evaluate the democracy.