Döviz kurlarının belirlenmesini açıklayan uluslararası parite kuramlarının Kırılgan Beşli ülkelerinde geçerliliğinin test edilmesi
Testing the validity of international parity conditions: Evidence for the 'Fragile Five' countries
- Tez No: 422224
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN ATAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırılgan Beşli, Uluslararası Parite Kuramları, Satınalma Gücü Paritesi, Fisher Etkisi, Uluslararası Fisher Etkisi (Korunmasız Faiz Oranı Paritesi), Faiz Oranı Paritesi, Sınır Testleri ve Parametrik Olmayan Regresyonlar, Fragile Five'' Countries, International Parity Conditions, Purchasing Power Parity, Fisher Effect, International Fisher Effect (Uncovered Interest Rate Parity), İnterest Rate Parity, Bounds Tests, and Nonparametric Regressions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Döviz kurları, ülkelerin ekonomik istikrarı için en önemli parametrelerden biridir. Küresel dünya ekonomisinde, doğru fiyatlanan döviz kurları; bir ülkedeki yabancı reel sektör yatırımlarında, ülkenin dış ticaretinde, kısa vadeli portföy yatırımlarında ve ödemeler dengesinde öneme sahiptir. Uluslararası Parite Kuramları, enflasyon oranları ve nominal faiz oranları vasıtasıyla, ülkelerin döviz kurlarının belirlenmesinde teorik açıklamalar sağlar. 1973 Bretton Woods Sistemi'nin çökmesiyle, Sabit Kur Sistemi'nden Dalgalı Kur Sistemi'ne geçiş başlamış ve Uluslararası Parite Kuramları döviz kurlarının belirlenmesinde daha önemli hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında, ''Kırılgan Beşli'' ülkeleri için Mayıs 1996 - Aralık 2013 dönemindeki veriler kullanılarak Uluslararası Parite Kuramları'nın geçerliliği incelenmiştir. Satınalma Gücü Paritesi, Fisher Etkisi ve Uluslararası Fisher Etkisi istatistiksel olarak Durağanlık Testleri, Sınır Testleri ve Parametrik Olmayan Regresyonlar yapılarak ayrıntılı bir şekilde test edilmiştir. Çalışmaların sonuçları, ilgili literatürdeki sonuçlar ile birbirine paralellik arzetmekle beraber, farklı deneysel bulgular da sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Exchange rates are one of the most important parameters for the economic stability of countries. In the global world economy, the correctly priced exchange rates have importance for foreign real sector investments, foreign trade of the country, short term portfolio invesments, and thus, the balance of payments. International Parity Conditions provide theoretical explanations for determining the exchange rates of the countries by means of inflation rates and nominal interest rates. With the collapse of 1973 Bretton Woods System, shiftings from the Fixed Rate Systems to the Floating Rate Systems have been conducted and the International Parity Conditions became more important in determining exchange rates. This study examines the validity of the theoretical International Parity Conditions for the ''Fragile Five'' countries during the period of May 1996 – December 2013. In detail, the Purchasing Power Parity, the Fisher Effect, and the International Fisher Effect have been statistically tested by conducting Stationary Tests, Bounds Tests, and Nonparametric Regressions. The results provide different empirical findings, while being parallel to the results of the related literature.