Halkla ilişkiler disiplininde bilimsel araştırmaların problematiği ile sektör sorunlarının korelatif analizi
Correlative analysis of the problematic of scientific research in public relations, and industry issues
- Tez No: 422259
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YAVAŞGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, Education and Training, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sektör Üniversite İşbirliği, Halkla İlişkiler Tezleri, Halkla İlişkiler Sektörünün Sorunları, Industry University Cooperation, Academic Disserations on Public Relations, Issues of Public Relations Industry
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Çalışmanın amacı, Türkiye'de önce lisans düzeyinde eğitimle başlayan, ardından ilki 1974 yılında kurulan, 1980'lerden itibaren sayıları artmaya başlayan danışman şirketlerle uygulama sahası bularak zamanla sektör haline gelen halkla ilişkiler disiplininde, uygulamayı yürüten profesyoneller ile zamanla İletişim Fakültesi haline dönüşen okullarda eğitim veren akademisyenler arasındaki ilişkiyi incelemek, sektörde yıllar içinde yaşanan sorunsallarla, özellikle lisansüstü eğitimin tez aşamasında üzerinde durulan konular arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Çalışmanın 1. bölümünde; bilimin tanımsal açılımı, bilimsel araştırmanın kapsamı, süreç ve teknikleri incelenecektir. Çalışmanın 2. bölümünde, Türkiye'de ve dünyada halkla ilişkiler alanında akademi ile sektör arasındaki ilişkilere yönelik bilimsel yaklaşım ve görüşler incelenecektir. Çalışmanın 3. bölümünde; İstanbul ve Marmara Üniversitelerinin bünyesinde halkla ilişkiler bilim ve anabilim dalında hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezleri üzerinde yapılan incelemelerin sonuçları, sektörün ilk dergisi Marketing Türkiye'de tezin kapsadığı dönemde yayınlanan haberlerde üzerinde durulan konular, Türkiye'de halkla ilişkiler alanında faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileriyle sektör sorunlarına ilişkin yapılan görüşmelerin sonuçları, son olarak da karşılaştırmalı analiz kısmı yer alacaktır. Sonuçta;“İletişim Fakültelerinde Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı'nda hazırlanan lisansüstü tezleri, sektörün çözüm bekleyen sorunlarına ve geliştirilmesi gereken konularına eğilmemektedir.”hipotezi yarı yarıya;“Sektörün sorunlarına/konularına eğilen tezler çoğunlukla durum tespiti yapmakta, çözüm ve/veya gelişim için öneri getirmemektedir.”,“Sektör, ihtiyaçlarının giderilmesi için akademik çevrelerden yardım talebinde bulunma olasılığını göz önüne almamaktadır.”ve“Sektör profesyonelleri ile akademik çevreler, alanla ilgili sorunların giderilmesi konusunda işbirliği yapmamaktadır.”hipotezleri ise tümüyle doğrulanmıştır.“Sektör elemanlarını, halkla ilişkiler alanında lisansüstü eğitime teşvik etmemektedir.”hipotezinin ise çoğunlukla doğru olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at studying the relationship between practitioners and academicians in the discipline of public relations whose formal education once inaugurated at the undergraduate degree, which then became an industry in time after being put into practice in consultancy agencies the first of which was founded in 1974 and which then increased in number as of 1980. It also seeks to analyzing the relationship between industry problematics of many years, and subjects of postgraduate academic dissertations. Chapter 1 discusses the definition of science, and the scope, process and techniques of scientific research. Chapter 2 reviews the scientific approaches and views on the relationship between academia and industry in the discipline of public relations across Turkey and the world. Chapter 3 includes the results of a broad survey of master's and doctorate dissertations in departments of public relations in Istanbul University and Marmara University, a survey of the top topics of Marketing Turkiye, the first professional periodical published at the time period spanned by this thesis; and the results of in-depth interviews with top level executives of top consultancy agencies in Turkey on industry issues; as well as a comparative analysis of all this content. As a conclusion, the hypothesis which is“Postgraduate dissertations prepared in public relations departments of communications faculties do not address the problems and issues of the industry”are partly verified. And the hypothesizes which are“Dissertations that touched on these issues and problems only determine the current state, and never suggest any solutions and / or any action for progress.”,“The industry does not consider the opportunity of seeking for help from academia for its needs”and“There is no cooperation between the industry professionals and the academia to address the industry issues.”are fully verified. The hypothesis“The industry does not encourage its professionals to study for master degree”is found to be mostly unverified.