İbret Gazetesi ışığında İstanbul'da sosyal ve gündelik hayat
Social and daily life in İstanbul in the light of İbret
- Tez No: 422258
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbret, İstanbul, gündelik hayat, Namık Kemal, 1870'ler, Ibret, Istanbul, daily life, Namık Kemal, 1870's
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Bu çalışmada 1870'li yılların ilk yarısında çıkan ve bir dönem başyazarlığını Namık Kemal'in yaptığı İbret gazetesindeki haberlerden ve yazılardan hareketle dönem İstanbul'unun gündelik yaşam unsurları tespit edilmiştir. Bu unsurlar, kendi içinde bir bütünlük oluşturacak şekilde sınıflandırılmış ve dört bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde ev ve aile hayatı, ikinci bölümde toplum hayatı, üçüncü bölümde eğlence hayatı ve dördüncü bölümde de kişinin özel hayatı ele alınmıştır. Bölümler içerisinde sunulan malzeme, devrin diğer tanıklarının eserleri ve eski İstanbul'un gündelik hayatı hakkında yapılan araştırmalar ile beslenerek verilmiştir. Çalışmanın sonucunda unsurları İbret gazetesindeki haberlerden ve yazılardan tespit edilen İstanbul'un gündelik hayatı, bütün yönleri ve işleyişi ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, moving from Ibret Newspaper which published in the first half of 1870's and be undertaked on editorship by Namık Kemal elements of daily life in Istanbul of the period were identified. These elements were classified as contructing a unity in four sections. In the first section domestic life, in the second section social life, in the third section entertainment life, in the fourth section private life was presented. In these sections aspects of the material were interpreted on the basis of works presented by witnesses of the same period and of research on daily life in Istanbul. As a result of the study, daily life in Istanbul depicted in the news and article of Ibret was presented in all aspects.