Avrupa Birliği-Azerbaycan ilişkileri çerçevesinde Azerbaycan'ın AB'ye siyasal ve yönetsel entegrasyonu
Azerbaijan's political and administrative integration towards EU within the framework of European Union-Azerbaijan relations
  1. Tez No: 422262
  2. Yazar: MEHMAN AHMEDOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL ŞİNİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Azerbaycan, Avrupa Komşuluk Politikası, Avrupalılaşma, Demokrasi, Siyasal Entegrasyon, Yönetsel Entegrasyon, European Union, Azerbaijan, European Neighbourhood Policy, Europeanization, Political Integration, Administrative Integration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Azerbaycan hakkında genel bilgiler verilmekle birlikte temel olarak iki yapı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. AB kurulduğu zamandan itibaren demokrasi, insan hakları, hukunun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler gibi alanlarda sıkı politika izlemiştir. Genişleme dalgalarıyla neredeyse Avrupa'nın tamamını kendi sınırları içerisine alan birlik,“Avrupalılaşma”tabiriyle ifade edilebilecek değerlerden taviz vermemeye özen göstermiş ve birliğe alınmak için kriterler belirlemiştir. AB üyesi, aday ve potansiyel aday olan ülkelerle birlikte adaylık ihtimali olmayan ülkelerle ilişkilerinde de kendi değerlerini her zaman yaygınlaştırma politikası izlemiştir. 1991 senesinde bağımsızlığını kazanan Azerbaycan Cumhuriyeti de Avrupa ile her zaman ikili ilişkileri devam ettirmeye özen göstermiştir. Bu Tez çalışması içerisinde Azerbaycan-AB ilişkilerinin 1991 tarihinden günümüze kadar geçirmiş olduğu evreler incelenmiş ve ikili ilişkilerdeki araçlar araştırılmıştır. Bu doğrultuda, Azerbaycan'ın AB değerlerine nasıl ve ne kadar uyum sağladığı Avrupa Komşuluk Politikası öncesi ve sonrası ilişkiler olmak üzere incelenmiştir. Ilişkilerde genel olarak siyasal ve yönetsel entegrasyon süreci araştırılmış ve örneklerle birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship deeply between Azerbaijan and EU, in addition provides general information about each of them, respectively. EU pursues strict policies such as democracy, human rights, rule of law and fundamental rights and freedoms since its foundation. EU makes no concession about European values which is called“Europeanization”and determines acceptance criteria for the union. EU seeks to spread the democratic policies not only for member, candidate and potential candidate countries but also countries which even do not have nomination for membership. The Republic of Azerbaijan, gained its independence in 1991, has shown its interest to maintain bilateral relations with Europe. The bilateral relations between EU and Azerbaijan since 1991 is investigated in the thesis as well as the tools which are used for facilitating integration. Accordingly, the study examines Azerbaijan in two stages: before and after European Neighbourhood Policy, in order to determine how and to what extend Azerbaijan has integrated to EU values.