Deniz ticaretinde limanlar ve Türkiye uygulaması
The ports in the maritime commerce and the practice in Turkey
- Tez No: 422263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURKAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ports, Maritime Trade, Ports and Law
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Denizyolu ticaretinde uluslararası taşımacılığın temel hareket noktaları olan limanların, dünya ticaretinde yaşanan küreselleşmeyle beraber teknolojik, ekonomik, politik ve sosyal değişimlerle yenilenme ihtiyacı gerekmiştir. Bu çalışmada limanı oluşturan yapılar, limanların sınıflandırılması, yenilenme ve yeniden yapılanma ihtiyacı sonucu limanların özelleştirilmeleri, hizmete girecek yeni bir limanın yapımında yer seçimi, planlaması gibi öncelikli kriterler ve limanlarda uyulması gereken yasal düzenlemeler incelenmiştir. Coğrafi ve jeopolitik 1 açıdan önemli bir konuma sahip olan ülkemizde, denizyolu ticareti açısından limanların önemi ve çağın koşullarına uygun hizmet verecek limanların yapımının gerekliliği incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, limanların deniz taşıma sürecinde önemli rolünü ortaya koymak ve yük sahipleri ile taşıyanlar arasında aktarma yerleri olma konumu gereği statülerini tespit etmektir. Böylece taşıma sorumluluklarının ifa sürecinde liman ve liman işletmelerinin rolü tartışmaya açılmak istenmektedir. Anahtar Kelime: Deniz Ticareti, Limanlar, Limanlar Kanunu, Limanlar Planlaması
Özet (Çeviri)
orts, which are the main points of the international transportin marine trade, need to be renewed with technological, economical, political and social changes as a result of globalization experienced in the global trade. Structures comprising the ports, classification of ports, privatization of ports as a result of the need for renewal and re-structring, criteria related to selection of location and planning for a new port to be put to service and the legal regulations that should be followed in ports are reviewed in this study. The importance of ports in our country with an important position in geographical and geopolitical sense as regards in marine trade, and the necessity of construction of new ports to give services complying with the conditions of the contemporary world were investigated in this study. The objective of this study is to reveal the role of ports in marine transport process and to determine their status as required by their position of being the transfer sites between the owners of load and carriers. This way, it is attempted to open the roles of ports and port operations within the process of performance of transport obligations.