İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma potansiyelinin değerlendirilmesi ve finans merkezi Tokyo örneği
Assessment of İstanbul's potential as an international financial center and the case of Tokyo financial center
  1. Tez No: 422270
  2. Yazar: MERT KABASAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL AHMET KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Finans Merkezi, Bölgesel Finans Merkezi, İstanbul Finans Merkezi, Tokyo Finans Merkezi, Doğrusal Regresyon Analizi, International Finance Center, Regional Finance Center, İstanbul Finance Center, Tokyo Finance Center, Linear Regression Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB), 2007 yılında yaptığı çalışma sonucunda, Türkiye'nin ekonomik büyüklükler itibarı ile“Uluslararası Finans Merkezi”olma hedefinden ziyade“Bölgesel Finans Merkezi”olmayı hedeflemesinin daha doğru bir yaklaşım olduğunu belirtmektedir. Bununla birlikte,“İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı”, Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonunda hazırlanmış ve 29 Eylül 2009 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu Kararıyla onaylanmıştır. Diğer bir deyişle, bu plana göre İstanbul'un uzun vadede“Uluslararası Finans Merkezi”olması hedeflenmektedir. İstanbul'un Bölgesel veya Uluslararası Finans Merkezi olabilmesi hiç kuşkusuz uzun soluklu bir projedir. Ancak, hedef ne kadar doğru belirlenir ve planlama doğru yapılırsa, hedefe ulaşılması da, o ölçüde kolay olacaktır. Tez, İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olmaya aday mı, yoksa Bölgesel Finans Merkezi hedefine daha mı uygun olduğunu ve bu kapsamda İstanbul'un durumunu gözler önüne sermeyi amaçlamaktadır. Dünyada finans merkezi olan şehirlere göre İstanbul'un konumu ele alınacak ayrıca, önemli bir finans merkezi olan Tokyo şehrinin, finans merkezi olma yolunda yaptıkları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In 2007, Association of Capital Market Intermediary Institutions of Turkey (TSPAKB) indicated that“Regional Financial Center”is a more accurate approach for targeting rather than becoming as an“International Financial Center”with Turkey's economic figures. However, on 29 September 2009“Istanbul International Financial Centre Strategy and Action Plan”was prepared under the coordination of the State Planning Organization and approved by the High Planning Council. The aim of the plan is preparing Istanbul to be a global financial center which is undoubtedly a long-term project. The target should be precise and well-planned to be reached. The aim of the thesis is to indicate if Istanbul is a nominee to be a International Financial Centre? or, does the Regional Financial Center target can be more reachable? Moreover, another aim of the thesis is to check her competitors' status. Istanbul's position relative to the financial center of the city will be discussed. In addition, an important financial center of the city of Tokyo, will be examined their way to becoming the financial center.