Türkiye'de çocuk suçluluğu ile mücadele politikası analizi: İstanbul örneği
Public policy analysis on the struggle against juvenile delinquency in Turkey: İstanbul case
- Tez No: 422271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Çocuk Suçluluğu, Kent, Suç, İstanbul, Public Policy, Juvenile Delinquency, Urban Settlements, Crime, Istanbul
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Çalışmanın konusu, içinde bulunduğu sosyo-ekonomik, siyasal ve mekânsal koşulların suça sürüklediği çocuklar ve çocuk suçluluğuyla ilgili olarak yürütülen mücadele politikasıdır. Çalışmanın çıkış noktasını, Türkiye'de çocuk suçluluğu ile mücadelenin cezalandırma temelli oluşu, sosyal temelli olmayışı, içeriği veuygulamalarının çözüm üretememesi oluşturmaktadır. Tezin temel amacı, çocuk suçluluğu ile mücadele alanında devletin yapmayı tercih ettiği bir hareket ya da hareketsizliğe ilişkin bilgi sağlamak; çocuk suçluluğu ile mücadele politikasını belirleyen ekonomik, toplumsal, siyasal, kültürel, yönetsel ve kentsel / mekânsal unsurları açığa çıkarmak; çocuk suçluluğu ile mücadele politikasının sonuçları ve etkilerini araştırmaktır. Çalışmanın temel sorunsalı, çocuğu suça sürükleyen ya da kanunla ihtilafa düşmesine zemin hazırlayan toplumsal ve mekânsal koşulları dikkate almayan, çocuğu korumaya değil de çocuğun karıştığı suça odaklanan ve cezalandırma temelli bir politikanın çocuk suçluluğu ile mücadelede ne ölçüde başarılı olduğudur. Temel sav ise, bu yöndeki politikanın çocuk suçluluğunu önlemek ya da azaltmak bir yana sorunun yeniden üretimine kapı araladığıdır. Politikanın belirlenmesi ve uygulanmasında, sorun ve geliştirilen çözüm önerilerinin nasıl algılandığı, hangilerinin dikkate alındığı ya da alınmadığı, bu politikaya etki eden unsurların neler olduğu, bu politikanın uygulamalarının ne sonuç verdiği ve yarattığı değişikliğin ne olduğuna yönelik bütüncül bir yaklaşımla konunun ele alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmada, çocuk suçluluğu ile mücadele politikası, disiplinler arası bir yaklaşımla, 'kamu politikası analizi' çerçevesinde incelenmiştir. Bu bağlamda, İstanbul örneğinde çocuk suçluluğu ile mücadele politikasına yön veren aktörlerle yapılacak olan derinlemesine görüşmelerden elde edilen veriler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is children who are dragged to crime due to their social economic, political, spatial conditions and public policy on the struggle against juvenile delinquency. The main hypothesis of the study is that the policy of struggle against juvenile delinquency in Turkey is punishment based rather than socially based and its contents and practices are not capable of producing veritable solutions. The aims of the thesis are to provide information about the government's choice of action or non-action regarding the struggle against juvenile delinquency; to expose economic, social, political, cultural, administrative and urban/spatial factors which determine the policy of struggle against juvenile delinquency; to study the results and effects of the policy to combat against juvenile delinquency. The main problematic of the study is to examine the limitations of a punishment based policy relating combat against juvenile delinquency, which ignore social and environmental conditions dragging children to crime or leading them to conflict with the law. This focuses only on the crime act children are involved, instead of protecting them from crime. The main argument is that this type of policy, let alone prevents or reduces juvenile delinquency, leads to the reproduction of the problem. In the process of determination and implementation of the policy, how the issue and solution suggestions are perceived; whether they are taken into account; which factors affect this policy; what results yield from the implementation of the policy and what kind of changes it creates are the questions that need to be handled with a holistic approach. In this study the policy of struggle against juvenile delinquency has been examined from an interdisciplinary perspective within the scope of public policy analysis. In this regard, the data obtained from interviews, conducted with actors that shape the policy of struggle against juvenile delinquency in İstanbul case, have been analyzed.
Benzer Tezler
- İran ve Türkiye'nin çocuk suçluluğuna ilişkin suç politikalarının karşılaştırmalı bir incelemesi
A comparative analysis of Iran's and Turkey's juvenile delinquency criminal policies
MARYAM SHAYESTEH LANGROODY
- Kamu politikası analizi çerçevesinde Türkiye'de çocuk suçluluğu ile mücadele
Struggle with juvenile delinquency in Turkey within the framework of public policy analysis
SİBEL ÖZDEMİR CAN
Doktora
Türkçe
2018
Kamu YönetimiPolis AkademisiGüvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ORÇUN İMGA
- Uluslararası çocuk ceza adalet sistemleri : Türkiye-İngiltere örneği
International children's criminal justice system: The case of Turkey England
SEDAT ERCOŞKUN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Uluslararası İlişkilerİstanbul Yeni Yüzyıl ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. TÜLAY YILDIRIM
- Kent ölçeğinde çocuk suçluluğu Çankaya örnek araştırması
City and juvenile delinquency, sample of Çankaya county
ALİ KEMAL TERZİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Kamu YönetimiGazi ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. İHSAN KELEŞ
- Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de çocuk hakları ve çocuk suçluluğu
Child rights and juvenile delinquency in Turkey in the European Union harmonization process
GÜLŞAH KONUK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
HukukMarmara ÜniversitesiAvrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ARMAĞAN EMRE ÇAKIR