Küresel finans merkezlerinin performansını etkileyen makroekonomik faktörlerin karşılaştırmalı analizi: İstanbul'un finans merkezi olma potansiyeli
Comparative analysis of macroeconomic factors affecting the performance of global finance centers: Potential of İstanbul as a finance center
  1. Tez No: 463250
  2. Yazar: GÜLŞAH ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Finans Merkezi, Makroekonomik Göstergeler, Performans, İstanbul, Panel Veri Analizi, International Finance Center, Macroeconomic Indicators, Performance, Istanbul, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Küresel finansal faaliyetlerdeki gelişmelerin doğal bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir büyüme performansına sahip olan finans merkezleri, fon arz edenlerle fon talep edenlerin bir araya geldiği, bu birlikteliğe aracılık eden kurum ve kuruluşların yoğun olarak bulunduğu ve buna bağlı olarak finansal istihdamın yoğunlaştığı merkezler olarak tanımlanabilir. Finans merkezleri hem bulunduğu şehre hem de ülkeye önemli düzeyde ekonomik katkılar sağlamaktadır. Bu nedenle birçok ülkenin küresel finansal rekabette üstünlük elde etme ve finans merkezi olma yolunda önemli adımlar attığı görülmektedir. Türkiye'de 2001 finansal krizinden sonra finansal piyasalarla ilgili yapılan düzenlemeler doğrultusunda özellikle yabancı sermaye girişinin hızlandırılması ve küresel finans merkezine sahip olunması amacıyla küresel finans merkezi potansiyeline sahip İstanbul için 2009 yılında bir eylem planı belirlenmiştir. Bu planın en önemli amacı İstanbul'un uzun vadede dünyanın önde gelen uluslararası finans merkezleri içerisinde yer almasını sağlamaktır. Bu tezin amacı, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma potansiyelinin değerlendirilmesi ile birlikte özellikle uluslararası finans merkezlerinin performansını etkileyen makroekonomik göstergelerin analiz edilmesidir. Bu kapsamda içerisinde Londra ve New York gibi dünyanın önde gelen finans merkezlerinin de bulunduğu 32 finans merkezinin makro finansal büyüklükleri kullanılarak uygulanan panel veri analizi yöntemiyle ampirik bir çalışma uygulanmış ve uluslararası finans merkezlerinin performansı ile ülkenin makroekonomik göstergeleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial centers, having a continuous and rapid growth performance as a natural result of the developments in global financial activities, can be defined as centers where financial institutions and intermediaries that gather funds with fund holders together and concentrate financial employment accordingly. Financial centers provide both the city and the country with significant economic contributions. For this reason, it appears that many countries have made significant strides in achieving global financial leverage and becoming a financial center. In 2009, an action plan was set for Istanbul that has a global financial center potential in order to accelerate foreign capital inflows and become a global financial center, in line with the regulations on financial markets after the 2001 financial crisis in Turkey. The most important objective of this plan is to ensure that Istanbul is at the forefront of the world's leading international financial centers in the long run. The aim of this thesis is to analyze the potential of Istanbul as an international financial center and to analyze macroeconomic indicators that affect the performance of international financial centers in particular. In this context, an empirical study was carried out by panel data analysis metod using the macro financial sizes of 32 financial centers, including major financial centers in the world such as London and New York, and later the relationship between the performance of international financial centers and the macroeconomic indicators of the country was analyzed.