Yabancı para borçlarında borçlu temerrüdünün sonuçları
The results of default of debtor in foreign currency debt
- Tez No: 422275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SERKAN ERGÜNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Para, Borçlu Temerrüdü, Temerrüt Faizi, Seçimlik Yetki, Aşkın Zarar, Foreign Currency, Default of Debtor, Default Interest, Alternative Power, Over Loss
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Borçlu temerrüdü, borca aykırılık hallerinden biri olarak borcun ifasında nitelikli gecikme anlamına gelir. Ülke parasının sıklıkla borç ilişkilerine konu olması yanında, sağladığı çeşitli kolaylıklar ve özellikle ülke parası karşısında değerinin günden güne artması, yabancı para birimlerinin de bu ilişkilerde tercih edilmesinin önünü açmıştır. Borç konusu yabancı paranın ifasında temerrüde düşülmesi, tüm para borçlarında ortak olan TBK md. 117 vd. yer alan hükümler ile birlikte; özellikle TBK md. 99/3 ve 3095 sayılı kanunda yer alan yabancı para borcunda temerrüde ilişkin özel hükümlerin uygulanması sonucunu doğurur. Bu yüksek lisans tezinde, çeşitli borç kaynaklarından doğan yabancı para borcunda borçlunun temerrüde düşmesi halinde meydana gelecek sonuçların ve konuya ilişkin problemlerin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda konu, hem teorik yönleriyle hem de özellikle Yargıtay kararları çerçevesinde uygulamaya dönük olarak işlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The Default of Debtor means qualified delay in discharging of debt as one of the contradiction circumstances to debt. Besides the Domestic Currency is being frequently discussed in obligatio , various facilities ensured by Domestic Currency and especially its rise in value against the Domestic Currency day to day have led up Foreign Currency Units to be preferred in these kinds of relations. Failing to meet financial obligations in discharging of Foreign Currency , The Debt – Matter results in implementing the decisions in TBK ( Turkish Code of Obligation) article 117 which are common to all pecuniary debt and especially special decisions regarding default at foreign debt in TBK article 99/3 and the law no 3095. In this Master's thesis, it is aimed to study the results when the debtor fails to meet financial obligations in the foreign pecuniary debt arising from various sources of obligations and the problems about the subject matter. The subject matter will be studied to treat practically both with theoretical way and especially with the framework of the Supreme Court decisions.