Urbanitas'ı anlamada Petronius'un Satyricon'u üzerine bir karakter çözümlemesi
A character analysis on Petronius' Satyricon in exploring the urbanitas
  1. Tez No: 422274
  2. Yazar: LEVENT KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA DEMİRİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Satyricon, Petronius, Urbanitas, Urbanus, Roman, Satyricon, Petronius, Urbanitas, Urbanus, Novel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Latin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu tezde bir yaşam ve kültür tarzını temsil eden urbanitas'ın kavram ve uygulamadaki değişimi, Roma'nın bir kent devletinden yayılmacı bir güç haline geçişi sırasında sosyal dokusunda meydana gelen değişime koşut olarak, Latin Edebiyatı'nın belli başlı evrelerine göre araştırılacaktır. İmparator Nero yönetiminin karmaşa ve sanrı dolu tehlikeli koşullarında Roma'daki ifade özgürlüğünün neredeyse tümüyle yitiminin, edebiyat çevresine sızan bir edilgenlik halinin, azatlı kesimin iktisadi ve mali sisteme taze işgücü ve hırslı girişimciler olarak akın etmesinin urbanitas'a yaptığı olumsuz etkiler; hal, hareket ve tavırlarda incelik, dilde arılık, nükte anlayışında gelişmişlik, beğenide titizlik çerçevesinde, güncel yaşamın çok yönlü dış çehresi ile birlikte incelenecektir. Sosyal hareketliliğin ve siyasal baskının çarpık sonuçlarına dönük sakınımlı ve satirik sanatçı tavrının bir ürünü ve aynı zamanda Latin Edebiyatı'nda roman türünün ilk gerçek örneği olarak, Titus Petronius Niger'in tartışmalı ve olağandışı eseri Satyricon'dan, bu çalışmaya olgusal ipuçları sağlaması sebebiyle, karakter çözümlemeleri yaparak faydalanılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, owing to the change in the pattern of Roman social fibre that occured in the course of the fundamental transition of Rome from a city-state to an imperial power, the conceptual and practical metamorphosis of urbanitas which can be defined as an elusive, innate and multi-layered attribute denoting the aura of refinement in appearence and utterance, the educated sense of humour, the sophistication in terms of taste and mode of living, will be explored in pace with the basic periods of Latin Literature. On one hand Rome was expanding worldwide through growth in population and diversity in ethnicity, on the other hand the perception of urbanitas under the dire circumstances of chaotic and paranoid Neronian rule was subject to a perpetual deterioration manifested by the loss in the freedom of speech, the creeping inertia in the sphere of literature and the rush of foreign freedmen incorporating in the economical and financial system as fresh manpower and ambitious enterpreneurs. A character analysis on Satyricon, the provocative and phenomenal book of Petronius as well as the first genuine prose narrative in Latin Literature, which directed a prudent artistical attitude towards the vulgarity stemming from the versatile social mobilization and political pressures in the Empire, will be the integral part of this assertion to better understand the urbanitas by tracing the satirical lense of the novelist.