Avrupa Birliği'nde yasadışı göçün önlenmesi ve ülke uygulamaları
The prevention of illegal migration in the European Union and country applications
  1. Tez No: 422298
  2. Yazar: MEHLİKA ÖZLEM ULTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK SÖNMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Göç Politikaları, Yasadışı Göç, Güvenlikleştirme Kuramı, European Union, Migration Policies, Illegal Migration, Securitization Theory
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Yasadışı göç, Avrupa Birliği göç politikalarında kilit bir konudur. Yasadışı göçe karşı mücadele son on yıldan fazladır AB politikasının bir parçası olmuştur. Avrupa Birliği, yasadışı göçün önlenmesi adına, politikalarında yeni düzenlemeler yapmakta ve yeni kararlar almaktadır. Ayrıca, Birliğin genel göç politikasının dışında, ülkelerin göç politikaları da yasadışı göçün önlenmesinde önemli olmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerine yasadışı yollarla; kara, hava ve deniz yolları aracılığıyla giriş yapan kişi sayısı sürekli artmaktadır. Ancak, günümüzde en önemli yasadışı göç yollarından biri, denizden göç haline gelmiştir. Çalışmanın temel amacı, bu yasadışı göçmenlerin bir güvenlik tehdidi olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin öğrenilmesidir. Bu göçmenlerin üye devletlere etkilerinin açıklanması için güvenlikleştirme kuramı yardımcı olarak seçilmiştir. Yasadışı göçmenlerin ekonomik, politik ve sosyo-kültürel etkilerinin analiz edilmesinin ardından, yasadışı göçün güvenlikleştirilmesine ihtiyaç olup olmadığı öğrenilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Illegal migration is a key issue in the migration policies of the European Union. The fight against illegal migration has been part of the EU policy since more than a decade. In order to prevent illegal migration, the EU make new regulations and take new decisions. Moreover, except the general migration policy of the Union, the member countries' migration policies also become important to avoid illegal migration. The number of people, who enter to the EU countries illegally, via land, air and sea routes, is gradually increasing. Thus, nowadays one of the most important illegal migration route become migration by sea. The main aim of this study is to find out that these illegal migrants can be evaluated as a security threat or not. In order to explain the effects of them to the member countries, the securitization theory is choosen to help us. After analyzing the economic, political and socio-cultural effects of the illegal migrants, we will try to learn whether there is a need to securitize the illegal migration.