Gerçekliğin yeniden inşasında görsel efekt kullanımı: Spartaküs televizyon dizisinde mekan inşası
Using of visual effects on reconstructing the reality: bulding of the set for Spartacus tv series
- Tez No: 422299
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS TAYANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Efekt, gerçek, sanal gerçeklik, mekan, teknoloji, televizyon, Effect, reality, virtual reality, environment, technology, television
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu tez çalışması, efektlerin,“gerçeğin yeniden kurgulanmasını sağlayan anlam yaratıcı bir araç ve gerçekliğe katkı sağlayıcı bir unsur”olarak rolünü tartışmayı amaçlamaktadır. Görsel efekt kullanımı konusunda bu çalışmanın, tanımlayıcı-betimleyici karakteristiğiyle Spartaküs televizyon dizisinin olay örgüsünün temelinde yer alan mekanları örnekleme yöntemi ile teknik, psikolojik ve gerçeklik boyutları ile analizini sunması hedeflenmiştir. Tez çalışmasının birinci bölümünde gerçekliğin kavramsal ve felsefi dönüşümü irdelenmiş; Baudrillard'ın hipergerçeklik kavramı üzerinden nesnelerin algılanması ve simülasyon olgusu sorgulanmış; edebiyat, resim, fotoğraf, sinema gibi ortamlarda gerçeğin yaratılması incelenmiş ve mekan kavramı üzerinden insan yaşamı, çevresel algı ve mekânsal gerçeklikle ilgili literatür tartışılmıştır. İkinci bölümde efekt kavramı ve efekt türleri ile özel efekt, görsel efekt teknikleri ve ses efektleri incelenmiştir. Yine bu bölümde teknolojik gelişim ve dijitalleşmenin görüntü kaydı, aktarımı ve yaratımı üzerindeki sonuçları tartışılmıştır. Tez çalışmasının bulgularına yer verilen üçüncü bölümde, mekansal inceleme teknik, psikolojik, gerçeklik boyutlarıyla yapılmıştır. Sonuç bölümünde Spartaküs televizyon dizisinde kullanılan mekanların, günümüzden yaklaşık iki bin yıl önce yaşanılan bir dünya kesitinin gerekli arayüz ekipmanları ile sanal bir ortamda tekrar oluşturulmasına dayandığı vurgulanarak; teknolojik gelişmeler çerçevesinde bilgisayar teknolojisinin“gerçek”görüntüler oluşturulmasındaki etkileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects,“meaning that contribute to a creative tool and an element of reality that allows reconstruction of the truth”aims to discuss the role. In this study, with its descriptive and constructive characteristic, most important environments of story arc of Spartacus tv series has been analyzed with technical, psychological and reality aspects using illustration method. The reality in the first part of this thesis is examined the conceptual and philosophical transformation; Baudrillard's concept of hyper reality through the detection of objects and simulation cases were questioned; e.g.literature, painting, photography, cinema examined in environments such as the creation of a truth and human life through the concept of space, discussed literature about environmental perception and spatial reality. In the second part the concept of effects types and effects with special effects, visual effects techniques and sound effects were examined. Also, technological development and digitalization of the image of this part of registration, transfer and creation on the results is discussed. The findings of the thesis placed in the third section, environmental analysis of the series has been made with consideration of technical, psychological and reality aspects. Results section of the locations used in the TV series Spartacus, about two thousand years ago with the necessary interface equipment section of the living world again create a virtual environment of today technological advances of computer with in the framework of the“real”effects have been demonstrated in the creation of images.