Leo Strauss'un İslam felsefesi yorumu ve etkileri
Leo Strauss's interpretation of İslamic philosophy and its effects
  1. Tez No: 422306
  2. Yazar: ALİ SERTAN BEŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CÜNEYT KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Leo Strauss, İslam Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Modern Felsefe, Ezoterizm, Egzoterizm, Leo Strauss, Islamic Philosophy, Political Philosophy, Modern Philosophy, Esotericism, Egzotericism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu tezin amacı Leo Strauss'un İslam filozofları ve özellikle Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd hakkındaki yorumlarını ve bu yorumların“takipçiler”ve“eleştirmenler”tarafından nasıl değerlendirildiğini ortaya koymaktır. Modern felsefenin içine düştüğü krizin çıkış noktası olarak İslam felsefesini de içeren geçmiş felsefeye dönülmesi gerektiğini belirten Strauss'un, İslam filozoflarını, din, felsefe ve toplum açısından ele aldığı ve onların farklı kesimlere farklı şekilde hitap ettiklerini ve bunu yazılarına yansıtarak özel bir yazım tekniği geliştirdiklerini düşünmektedir. Temel olarak, baskıya uğrama korkusuyla gerçek öğretileri gizlediklerini düşünen Strauss, İslam filozoflarının metinlerinin asıl amacının siyasî olduğunu iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to present Leo Strauss's interpretations about Islamic philosophers, especially Farabi, Ibn Sina and Ibn Rushd, and how these interpretations are evaluated by Strauss's“followers”and“critics”. In order to get rid of the crisis of modern philosophy, Strauss recommends that it is necessary to turn back to previous philosophies included to Islamic one. Strauss evaluates Islamic philosophers in terms of religion, philosophy and society, but also he points out Islamic philosophers address to different people by different style and they reflect this different style to their writings by developing special art of writing. Basically, Strauss thinks that due to fear of suppression from society, Islamic philosophers hide their writings' real intention and he claims that their real intention is political.