Bahri Divanı ve incelemesi
Bahrî's Di̇wan and it's textual analysis
- Tez No: 422310
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMAL AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bahrî, Şabaniyye, Eski Türk Şiiri
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bahrî XIX. yüzyıl divan şairlerindendir. Bu tez, hayatı hakkında hemen hemen hiçbir kaynakta bilgi bulunmayan Bahrî mahlaslı bir şairin divanı ile bu divan çerçevesinde bazı tespitleri içermektedir. Şairin Divanının tek nüshası Makedonya Üsküp Kütüphanesinde bulunmaktadır. Bahrî. Halvetiyye tarikatına bağlı bir müriddir. Şiirlerinden Şabaniyye'ye mensubiyeti anlaşılmakla beraber mersiyelerinde âl-i Âba'ya büyük sevgi beslediği, Kerbelâ vakasına geniş yer ayırdığı görülmektedir. İncelemede Bahri'nin hayatı, edebî kişiliği ve Divan'ı hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çalışmada, Eski Türk Edebiyatı şairlerinden Bahreddîn'in ve Divan'ının tanıtılması ve klasik Türk edebiyatındaki yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bahri is classical poet who had lived XIX. century. In this work implicating some determination about then poet who was nicknamed Bahri that had almost no information about his livehood historical records and his poetry. The single version of Bahri poetry is storing at Skopje libirary in Makedonia.Bahri is the followers of the Halvett'ye sect.It is clear in his poetry that he blonged to Şabaniye and holdıng a deep affection to Hz. Huseyin.The essay is conducting research about Bahri's lıfe lıteracy personality. Shape and content of his poetry. The work aimed at the recommondation od old Turkish Literature poet Bahreddin, his poem and also assessination of his position at old turkisch literature fielt.