Nimeti divanı
Divan of Nimeti
  1. Tez No: 206428
  2. Yazar: GÜLDEN ESRA ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ni'metû, Ni'metû Divanı, 17. Yüzyıl, Divan Edebiyatı, Türk Edebiyatı, Ni?metû, the Ni?metû Divan, the 17th Century, Divan Literature, Turkish Literature
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
iiiÖZETNİ'METÎ DİVANIGülden Esra ERSÖZYüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Çetin DERDİYOKOcak 2007, 355 sayfaBu çalışmada 17. yüzyıl şairlerinden olan Ni'metû'nin Divanı'nın çeviri yazılımetni hazırlanmış; divanın biçim, dil ve üslûp, içerik incelemesi yapılmış; şairin hayatı,edebû kişiliği, eserleri hakkında bilgi verilmiştir.Ni'metû, döneminin şairlerinden farklı olarak sade bir dil kullanmış, DivanEdebiyatının gelenekselleşmiş konularıyla birlikte, toplumsal eleştiri nitelikli şiirleryazmıştır. Divanlarda pek görülmeyen bahr-i tavil, manzum mektup gibi farklı şekilleridenemiştir. Şairin 17. yüzyılın sosyal yapısından etkilendiği ve bunu divanına yansıttığıgörülmektedir.Türk Edebiyatında fazla tanınmamış olan Ni'metû'nin ve eserinin bu çalışmaylaincelenmesine gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTDİVAN OF Nİ?METÎGülden Esra ERSÖZMaster Thesis, Turkish Language and Literature DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Çetin DERDİYOKJanuary 2007, 355 pagesIn this study, the translated text of the divan of Ni?metû, who is one of theSeventeenth century poets, is prepared; a study of divan?s form,language and style,content is made; information on the poet?s life, his literary identity and his works isgiven.Ni?metû, unlike to the poets of the period, used an austere language; togetherwith the traditional topics of Divan Literature he wrote poems which carry acharacteristic of social criticism. Bahr-i tavil, which isn?t often seen in divans, trieddifferent forms such as letter in verse. It seems that the poet was influenced by thesocial structure of the 17th century and that he reflected this on his divan.It was tried hard to examine Ni?metû, who isn?t known much in TurkishLiterature, and his work by means of this study.