Tedarik ağı entegrasyonu ve İSO 500 işletmelerinin tedarik ağı ilişkileri üzerine bir araştırma
Supply network integration and a research on İSO 500 businesses' supply networks relationships
- Tez No: 422312
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP İBRAHİM PINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, tedarik ağları, entegrasyon, İSO 500, Supply chain management, supply networks, integration, ISO 500
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırma, tedarik ağları entegrasyonun işletme performansı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde müşterilerle kurulan uzun dönemli ilişki, tedarikçilerle kurulan uzun dönemli ilişki, müşteri entegrasyonu, içsel entegrasyon, tedarikçi entegrasyonu, müşterilere sağlanan fayda, tedarikçiden sağlanan fayda değişkenlerinin işletme performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma modelini test etmek için, İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl belirlemiş olduğu üretimden net satışları en fazla olan ilk beş yüz sanayi işletmesinin (İSO 500) 117'sine anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, işletmelerin içerisinde tedarik zincirlerinin bir ağ davranışı gösterdiklerini ve müşterilerle geliştirdikleri uzun dönemli ilişki biçimlerinin ve tedarikçilerle geliştirdikleri uzun dönemli ilişki biçimlerinin, müşteri ve tedarikçi entegrasyon düzeyini etkilemediğini, buna karşın müşteri ve tedarikçilerle uzun dönemli ilişki değişkenlerinin paydaşlarla uzun dönemli ilişki adıyla tek bir faktör altında toplandığında, eş zamanlı olarak işletmenin içsel entegrasyon düzeyi üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca elde edilen bulgular, tedarikçiden sağlanan fayda değişkenin, tedarikçi entegrasyonu ile işletme performansı arasında aracılık etkisinin olmadığını ortaya koymuş, müşteriye sağlanan fayda değişkenin ise müşteri entegrasyonu değişkenin ile işletme performansı değişkeni arasında aracılık etkisinin olduğu saptanmıştır. Son olarak elde dilen bulgular içsel entegrasyon değişkenin paydaşlarla uzun dönemli ilişki ile işletme performansı arasında, paydaşlarla uzun dönemli ilişki ile müşteri entegrasyonu arasında, paydaşlarla uzun dönemli ilişki ve tedarikçi entegrasyonu arasında aracılık etkisinin olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to review the effects of supply networks integration on business performance. In this respect, effects of the variants such as long-term relationship established with customers, long-term relationship established with suppliers, customer integration, internal integration, supplier integration, benefits provided to customers, benefits provided from suppliers, on business performance have been researched. To test the research model, a survey was carried out in 117 of the first five hundred industrial businesses with the greatest net sales from production (ISO 500), as specified each year by the Istanbul Chamber of Commerce. Research results suggests that supply chains demonstrate a network behavior within businesses; the long-term relationships developed with customers as well as suppliers do not affect the customer and supplier integration level; however, when variants of long-term relationship with customers and suppliers are gathered under a single factor called long-term relationship with shareholders, they seem to be effective on internal integration level of business simultaneously. Besides, obtained findings show that the variant of benefit provided from supplier does not have a mediation effect between supplier integration and business performance whereas the variant of benefits provided to customers has a mediation effect between customer integration and business performance. Lastly, findings suggest that the variant of internal integration has a mediation effect between long-term relationship with shareholders and business performance, long-term relationship with shareholders and customer integration, and long-term relationship with shareholders and supplier integration.