Toplumsal olayların spor alanlarında şiddet ve düzensizlik ortamına etkileri
Efects of social events to the violence and disorder atmosphere in sport fi̇elds
  1. Tez No: 422339
  2. Yazar: ULVİ OKUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Spor, Public Administration, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Olaylar, Spor, Şiddet ve Düzensizlik, Social Events, Sports, Violence and Disorder
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada“Toplumsal olaylar, spor alanlarında şiddet ve düzensizlik ortamını etkiliyor mu?”sorusuna cevap aranmıştır. Buradaki toplumsal olaylar ve statlarda şiddet ve düzensizlik kavramları yasal mevzuat bağlamında incelendiğinden problem şu şekilde daraltılabilir. 2911 Sayılı Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu bağlamında oluşan toplumsal olaylar, 6222 Sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun bağlamında oluşan ihlalleri etkilemekte midir? Çalışmada öncelikle toplumsal olay ve spor alanlarında şiddet ve düzensizlik kavramları dünyadan ve ülkemizden örnekler vererek, ayrıntılı bir şekilde izah edilmiştir. Daha sonra bu iki kavramın Türk Hukuk Sistemi içerisinde nasıl yer aldığını anlatılmıştır. Tüm bu izahlardan sonra, dünyadan ve ülkemizden örnekler ve daha önce yapılmış çalışmalar ekseninde yapılan gözlemlerle, bu iki kavram arasındaki ilişki anlaşılmaya ve anlatılmaya çalışılmıştır. Ufak çaplı toplumsal olayların spor alanlarına gözle görülür etkilerinin olmadığı, ancak toplumun geneline yayılmış büyük çaplı toplumsal olaylar incelendiğinde, aynı dönemde spor alanlarında şiddet ve düzensizlik ortamını ciddi manada etkilediğini kanısına varılmıştır. Sonuç olarak büyük çaplı toplumsal olayların spor alanlarında şiddet ve düzensizlik olaylarını artırdığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to find an answer to the question“Do the social events affect violence and disorder atmosphere in sport fields?”As the term“social events and disorder in stadiums”are investigated as part of the legal legislations, the problem may be narrowed as below: Do the social events related to 2911 numbered Meeting and Demonstration Law affect the breaches stated in the 6222 numbered Prevention of Violence and Disorder in Sports Law? First of all, the terms“social events, violence and disorder in sport fields”are explained in detail by giving some examples both in the World and in Turkey. Then, those two terms are expressed how to take place in Turkish Judicial System. After all these explanations, the relationship between those two terms were tried to make clearer by observing the previous studies both in the World and in Turkey. Small scale social events are understood not to have a big effect in sports fields in this study but when larger scale social events are analyzed, they affect violence and disorder atmosphere in sports fields severely. As a result, it is revealed that large scale social events increase (enhance) violence and disorder atmosphere in sport fields.