Üniversitelerde halkla ilişkiler: Kurumsal web sayfaları ve sosyal medya uygulamaları üzerine bir değerlendirme
Public relations in universities: An assessment about use of corporate web sites and social media
  1. Tez No: 422426
  2. Yazar: MUSTAFA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, Education and Training, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Üniversiteler, İnternet, Sosyal Medya, Kurumsal Web Sayfaları, Twitter, Public Relations, Universities, Internet, Social Media, Institutional Websites, Twitter
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya birçok yeni uygulama alanı çıkmıştır. Ortaya çıkan bu yeni uygulama alanları içerisinde özellikle kurumsal web sayfaları ve sosyal medya ortamları; kurum ve kuruluşların kendilerini hedef kitlesine sunmada daha aktif olmalarına olanak sağlamaktadır. Gün geçtikçe etki alanını daha da arttıran bu ortamlar; özellikle üniversiteler için, hedef kitlelerle daha hızlı iletişime geçme, paylaşılacak bir bilgiyi birinci ağızdan duyurma ve üniversitenin varlığının devamı için öncelikli tercih edilen ortamlar haline gelmiştir. Üniversitelerin kurumsal web sayfaları ve sosyal medya ortamlarından Twitter'ın esas alındığı bu araştırmada: Üniversitelerin kurumsal web sayfalarında; hangi unsurlara yer verildiği, web sayfası içerisinde karşılaşılan sorunlar, kurumsal web sayfalarının nasıl kullandığı gibi sorulara açıklık getirilirken; resmi Twitter hesaplarına yönelik araştırma da ise; üniversitelerin resmi Twitter hesaplarında; genel görünüm olarak nasıl bir yapıda bulunduğu, hangi üniversitelerin Twitter'ı daha aktif kullandığı, paylaşılan tweetlerin zamana göre hangi konu içeriğine sahip olduğu, içerik analizi yöntemi ile incelenerek ortaya konulmuştur. Araştırmanın evrenini; Türkiye'de faaliyet gösteren ve Yüksek Öğretim Kurulu'nun resmi sitesinde yer alan 193 üniversite, örneklem olarak ise; URAP 2014 TR listesinde yer alan on beş üniversite araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan on beş üniversitenin kurumsal web sayfaları ve resmi Twitter hesapları incelendiğinde; on beş üniversitenin kurumsal web sayfalarını etkin bir şekilde kullandığını, resmi Twitter hesabı olarak ise; sadece Gebze Teknik Üniversitesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin bu ortamı aktif bir şekilde kullanmadığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Many applications came into being with the spread of internet. Among the applications which occured recently, institutional web sites and social media; let the institutions be more active in expressing themselves to the target audience. These two medias which gain influence day by day have become preferential medias for continuation of universities, to contact with the target audience faster and to declare the information at first hand. The issues such as which factors are emphasised in institutional websites, the problems encountered in the websites, how the institutional websites used are clarified in the research in which the institutional websites of the universities and Twitter are basedon. In the research on official Twitter accounts, the facts such as how do the universities look in the institutional websites in overall, which universities use Twitter more actively, the topics of the tweets according to the time they are shared are searched and presented. 193 universities which are included in the list of high education board active in Turkey constitute the population of the research. The fifteen universities in the list of URAP 2014 TR constitute the sample of the research. When the institutional websites and official websites of these universities are analyzed it is observed that all the universities use the institutional websites actively, Gebze Technical University and Gülhane Military Medical Academy use Twitter acounts actively for improving communication with the target audience.