Hegemonik erkekliğin yeniden üretildiği bir alan olarak spor medyası: Spor haberlerinde erkeklik söylemleri üzerine bir inceleme
Sports media as a field where hegemonic masculinity is reproduced: An examination of masculinity discourses in sports news
  1. Tez No: 422445
  2. Yazar: CİHAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU TERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Spor, Journalism, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Erkeklik, Hegemonik Erkeklik, Spor, Spor Medyası, Söylem, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, Masculinity, Hegemonic Masculinity, Sport, Sports Media, Discourse, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
İnsanlık tarihinin başlangıcından beri var olan ve insanlığın yaşam koşullarına göre şekillenen spor, günümüzde sanayileşme ve küreselleşmenin etkisiyle toplumsal yaşamda önemli bir yere sahiptir. Spor olaylarını halka duyurma işlevini yerine getiren spor medyası tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geniş kitleleri etkilemektedir. Spor medyası, genel olarak erkeklerin hakim olduğu bir alan olarak görülmekte, okuyuculara spor olayları hakkındaki haberler iletilirken, eril bir dil kullanmaktadır. Spor medyası bu haberler aracılığıyla erkeklik değerlerini topluma yansıtmaktadır. Bu çalışmada hegemonik erkekliğin yeniden üretildiği bir alan olarak spor medyası, çeşitli boyutlarıyla ele alınmıştır. Fanatik, Fotomaç ve Açık Mert Korkusuz gazetelerindeki haberler 6 ay süreyle incelenmiş ve spor haberlerindeki erkeklik söylemleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Gazetelerde hegemonik erkekliği yeniden üreten temalar belirlenmiş ve bu belirlenen temalar çerçevesinde gazetelerdeki erkeklik görünümleri“eleştirel söylem çözümlemesi”yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analizlerle spor medyasında hegemonik erkekliğin inşa edilmesinde ön plana çıkan söylem biçimlerini güçlü kılan retoriksel ve ideolojik stratejiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sport, which has existed and been shaped in accordance with the life conditions for the history of humanity, plays a significant role in social life with the impact of industrialization and globalization. Just like the other countries in the world, sport media which serves the function of announcing sport events has an influence on large masses in our country as well. Sports media is usually seen as a field of which men have a command, and this media prefers a masculine language during the process of informing the readers about the sport-related events. Sports media reflects what the values of manhood are to the society by means of those news pieces. In this study, sport media as a field by which the hegemonic masculinity is re-produced is discussed with several dimensions. The news pieces in Fanatik, Fotomaç and Açık Mert Korkusuz papers have been analyzed for six months, and masculine expressions have been tried to be presented. In the papers, themes that re-produce hegemonic masculinity have been identified, and under the frame of these specified themes, views of masculinity in the papers have been analyzed via critical discourse analysis. With the analysis done, rhetorical and ideological strategies which become prominent in the construction of hegemonic masculinity in the sports media have been established.