Bankaların kültür ve sanat sponsorluğu çalışmalarının olumlu bir kurum imajı oluşturma sürecindeki rolü
The role of the banks' culture and art sponsorship activities in the process of creating a positive corporate image
- Tez No: 422444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NEJAT ÖZÜPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Halkla İlişkiler, Banking, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: imaj, kurum imajı, sponsorluk, kültür ve sanat sponsorluğu, image, corporate image, sponsorship, culture and art sponsorship
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
İmajlar çağını yaşadığımız günümüzde kurumların olumlu bir imaja sahip olmaları varlıklarını sürdürebilmeleri açısından son derece önemlidir. Kurumların olumlu bir kurum imajına sahip olabilmelerinin bazı yolları vardır. Bu yollardan birisi de kültür ve sanat sponsorluğu çalışmalarına yatırım yapmaktır. Kültür ve sanat alanına yatırım yapmak kurumlara saygınlık kazandırmakta ve olumlu bir kurum imajı oluşturma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Kültür ve sanat sponsorluğu çalışmaları pek çok kurum tarafından, ağırlıklı olarak özel sektör kuruluşları ve bankalar tarafından tercih edilmektedir. Bankaların kültür ve sanat sponsorluğu çalışmalarına yönelmelerinin temelinde kurumsal itibar elde etme çabası ve olumlu bir kurum imajı oluşturma çabası yer almaktadır. Türkiye'de bankalar arasında kültür ve sanat sponsorluğu alanında öncü banka olan Türkiye İş Bankası'nın kültür ve sanat sponsorluğu çalışmalarının olumlu bir kurum imajı oluşturma sürecindeki rolünün ele alındığı bu çalışmada anket yöntemi ile 500 cevaplayıcıya ulaşılmış, kurum imajı ölçeği ve kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum ölçeği ile bankanın kültür ve sanat sponsorluğu çalışmalarının olumlu bir kurum imajı oluşturma sürecindeki rolü ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, we live in the era of the images and it is extremely important that have a positive image of the institutions to survive today. There are some ways to be able to have a positive corporate image for the institutions. One of these ways is to invest in culture and art sponsorship activities. The culture and art investments gives dignity to the institutions and plays a significant role in the process of creating a positive corporate image. The culture and art sponsorship activities are preferred by many institutions, predominantly are favored by private sector companies and banks. The reason of the banks' culture and art sponsorship activities preference is to effort to achieve corporate reputation and to effort to build a positive corporate image. This study handles Türkiye İş Bankası's perform the culture and art sponsorship activities' role in the process of creating a positive corporate image which is the leading bank in the field of culture and art sponsorship among banks in Turkey. As method, survey method has been used and reached to 500 responders. In this way, the role of the bank's culture and art sponsorship activities in the process of creating a positive corporate image has been measured with the scale of corporate image and the scale of intended for culture and art sponsorship attitude.