Türkiye'de kadınların kamusal görünürlüğü ve etkinliği bağlamında siyasi partilerin kadın kolları: Mecliste temsil edilen siyasi partilerin kadın kolları üzerine sosyolojik bir araştırma
Women wings of political parties in the context of public visibility and efficiency of women: A sociological research on women wings of political parties represented in the parliament
  1. Tez No: 422464
  2. Yazar: ZARİF SONGÜL GÖKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Özel Alan, Siyasal Katılım, Kadın Kolları, Public Sphere, Private Sphere, Political Participation, Women Wings
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 469
Özet
kavuşmuşlarsa da, kamusal alanı ve siyaseti erkeğin alanı olarak gören erkek egemen zihniyet kalıpları içinde kazanılan bu haklar uygulamada istenen sonuçlara ulaşılmasını sağlayamamıştır. Dolayısıyla, kadınların kamusal alanda niceliksel bir görünürlükten ziyade niteliksel görünürlüğünün sağlanması gerekmektedir.Kadının siyasal katılımını arttırmaya yönelik olarak demokrasinin en temel kurumlarından biri olan siyasi partiler bünyesinde oluşturulan kadın kolları resmi olarak 1960'lı yıllardan itibaren çalışmalarını sürdürse de kadının siyasal kurumlardaki yetersiz temsili, bu konuda o zamandan bu zamana bir arpa boyu yok kat edilemediğini göstermektedir. Bu durum ise, siyasi parti kadın kollarının bu amaca ne kadar hizmet ettiğinin sorgulanmasını gerekli kılmıştır. Bu çalışmanın amacı, kadının kamusal alandaki pasif görünürlüğü ve siyasetteki eksil temsili konusunu siyasi partilerin kadın kolları örneği bağlamında incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, TBMM'de temsil edilen dört siyasi partinin İstanbul ve Konya il kadın kollarıyla toplamda 247 kadın ile anket yapılmış, 18 kadın ile ise mülakat yöntemiyle görüşülmüştür. Yapılan nicel ve nitel analizler doğrultusunda siyasi parti kadın kollarının Türkiye'deki siyasi partilerin bünyelerinde yaygın olan mevcut yapılanmasıyla, kadının kamusal alandaki“etkin”görünürlüğüne bir katkı sağlayamadığı, bunun ise en önemli sebebinin Türkiye'deki ataerkil toplum ve aile yapısı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Republic, these rights attained in the male-dominated mentality which accept public sphere and politics as the domain of men could not guarantee the desired results. Thus it is required to provide women with a qualitative visibility rather than a quantitative visibility. Political parties are one of the most fundamental institutions of representative democracy. Women wings of political parties, started their activities legally in 1960s, formed in order to increase women political participation. However, inadequate representation of women in political institutions shows that women wings of political parties are not so successful in carrying out their mission. This situation has necessitated questioning to what extent women wings serve this purpose. The aim of this study is to examine passive visibility of women in the public sphere and inadequate representation of them in politics in the context of the case of women wings of political parties. For this purpose, survey study was conducted with a total of 247 women and interviews were conducted with 18 women from İstanbul and Konya administrations of women wings of four political parties represented in Turkish Grand National Assembly. As a result of qualitative and quantitative analysis, women wings, with the current situation prevalent in the structure of political parties in turkey, are found not to provide efficient visibility of women in the public sphere. As the most important reason of this, patriarchal society and family structure is determined.