1845 yılı nüfus sayımlarına göre Bor kazası
Bor district according to census in 1845
- Tez No: 422470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Tarih, Demography, History
- Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Niğde, Bor Kazası, Nüfus defterleri, demografik, 19 th Century, Niğde, Bor District, Populatin registry books, demographical
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Osmanlı Devleti 19. Yüzyılda, doğrudan doğruya nüfusunu saymaya yönelik olan modern anlamda nüfus sayımları yapmıştır. İlki 1831 yılında yapılan sayımlar, ikinci olarak 1844 yılında ve değişen aralıklarla 19. Yüzyıl boyunca ve 20. Yüzyılın başlarında da gerçekleştirilmiştir. Nüfus sayımlarında yalnız halkın sayısı değil, sayımı yapılan bölgelerin ve toplumun pek çok yönlerine ait yapısal özellikler de kayıt altına alınmıştır. 1845 yılında Niğde Bor Kazası'nda yapılan nüfus sayımlarını ve bu sayımların kayıtlarını ihtiva eden nüfus defterlerini temel alan ve Kaza'nın muayyen dönemdeki idarî, demografik, sosyal ve ekonomik yapısını ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, tarih literatürümüzün konuyla alakalı eserleri ve demografik analiz kaynaklarından da yararlanılmıştır. Çalışmadaki değerlendirmeler, tablo ve grafik araçları kullanılarak görselleştirilmiş; yerleşim biriminin genel yapısının yanında, kasaba-köy ve Müslim-Gayrimüslim birimler temelinde de karşılaştırmalı olarak sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman State carried out a census in modern sense towards directly conducting a census in the 19th Century. The first census was the one carried out in 1831 and the second one was carried out in 1844 and there have been census in changing intervals all along the 19th and in the early 20th Century. Not only the number of people, but also many structural characteristics of the districts and societies taken were also recorded. In this study that grounded on Population registry book including the census taken in the Bor District of Niğde City in 1845 and that aimed at revealing administrative, demographical, social and economical structure of township in specified period of time, our historical literatures works related to topic and demographical analysis sources have been used. Assessments in study heve been visualized by using table and graphical tools; it is attempted to present town-village and Muslim- Non-Muslim units as well as general structure of accommodation units.