Psikolojik kontrat ile örgütsel bağlılık ve örgütsel güven ilişkisi: Mersin ilindeki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama
The relationship between psychological contract and organizational trust and organizational commitment: An application in four and five-star hotels in Mersin province
- Tez No: 422469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Kontrat, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Güven, Psychological Contract, Organizational Commitment, Organizational Confidence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İşveren ve işçi arasında karşılıklı taahhütleri içeren iş sözleşmelerinin yanı sıra, sözle ifade edilmeyen ancak tarafların birbirlerinden olan beklentilerini içeren psikolojik kontrat kavramı, ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü taraflar iş sözleşmelerine uyum açısından hukuki olarak kendilerini zorunlu hissetmekle beraber, psikolojik kontrat hükümlerini sıklıkla ihlal edebilmektedir. Bu durum ise tarafların birbirlerine ve örgüte karşı olan algılarını etkileyebilmektedir. Bu bağlamda psikolojik kontratın, çalışanların örgütlerine karşı tutum ve algıları üzerindeki etkisinin incelenmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasının amacı psikolojik kontrat, örgütsel bağlılık ve örgütsel güven arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca çalışmada, çalışanların psikolojik kontrat, örgütsel bağlılık ve örgütsel güven düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği de irdelenmiştir. Araştırmanın evrenini, Mersin ilinde bulunan 21 adet 4 ve 5 yıldızlı oteldeki 663 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmanın yapıldığı dönemde faal ve aktif olmayan ve araştırmaya katılmayı kabul etmeyen oteller haricindeki 12 adet 4 ve 5 yıldızlı oteldeki 260 çalışan araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler 15.11.2015-10.12.2015 tarihleri arasında (kağıda basılı) anket yöntemi kullanılarak toplanmış ve SPSS 16.0 paket programında çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, psikolojik kontrat ile örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca psikolojik kontrat ile örgütsel güven arasında orta derece ve negatif yönlü, örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasında ise orta derecede ve pozitif yönlü bir etkileşim tespit edilmiştir. Araştırmada psikolojik kontrat algısının eğitim düzeyi, cinsiyet ve işletme sınıfı değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı; örgütsel bağlılık düzeyinin oteldeki statü ve çalışma süresine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı, örgütsel güven düzeyinin eğitim düzeyi, işletme sınıfı ve oteldeki statüye göre anlamlı düzeyde farklılaştığı sonuçlarına ulaşılmıştır..
Özet (Çeviri)
Besides the employment contracts containing mutual covenants between the employee and the employers, the concept of“psychological contract”involving the expectations, which cannot be expressed verbally, of parties from each other is of significant importance because, while they parties feel themselves to be obliged to obey the employment contracts from legal aspect, they frequently breach the provisions of psychological contract. And this situation may affect the perceptions of the parties towards each other and organization. Within this context, the effect of psychological contract should be examined from the aspect of attitudes and perceptions of employees towards the organization. The aim of this study is to examine the relationship between psychological contract, organizational commitment, and organizational confidence. Furthermore, it was also examined if psychological contract, organizational commitment and organizational confidence levels of the employees varied depending on certain demographical variables. The universe of this study consists of 663 employees working at 21 hotels (4-star and 5-star) in Mersin city. 260 employees working in 12 hotels (4-star and 5-star) other than the hotels, which were not active and operating during the study period and haven't accepted the participation into the study, constituted the sample of this study. The data were collected between 15.11.2015 and 10.12.2015 through the questionnaire method (printed) and then analyzed with SPSS 16.0 package software. As a result of the study, it has been determined that there was no statistically significant difference between psychological contract and organizational commitment. Moreover, it has also been found that there were medium -level and negative interaction between psychological contract and organizational confidence and medium-level and positive interaction between organizational confidence and organizational commitment. In this study, it has been concluded that the psychological contract perception differs significantly depending on the educational status, gender, and organization class and the organizational commitment level significantly varies depending on the status and duration of employment in hotel, and organizational confidence level significantly differs depending on the educational level, organization class, and status in hotel.