Yabancı uyruklu öğrencilerde Türk Türkiye ve İslam algısı: Uluslararası İmam Hatip İiseleri örneği
International İmam –Hatip Schools: Analysis of ġnternational students on theirperception of Turkey, Turks, and İslam
  1. Tez No: 422482
  2. Yazar: MİNE KORKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Eğitim, İmam Hatip Modeli, Türkiye, Uluslararası Öğrenci, Education, Foreign Students, Imam Hatip Model, Perception, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İslam dünyasının ilk eğitim kurumu olan medreseler bir süre sonra Osmanlı Devletinin en ileri durumundaki eğitim müesseseleri olarak tarihte yerini almıştır. 19. yüzyılın modernleşme macerası ile medreseler tam yenilenecekken 1924 yılında kapatılmış ve onların yerine imam, hatip ve diğer din görevlilerini yetiştirmek üzere Cumhuriyet döneminde yepyeni kurumlar olan İmam Hatip okulları açılmıştır. Fen bilimleri ve İslami ilimleri birleştiren ve Türkiye'ye özgü bir eğitim tecrübesi olan imam hatip liseleri geçmişten günümüze kimi zaman siyasetin bir parçası olarak kimi zaman da eğitimin bir parçası olarak her zaman tartışmaların odağında devletle ile toplum arasında kalan bir kurum olmuştur. Cumhuriyet tarihi boyunca kesintilerle birlikte günümüze kadar gelen İmam hatipler özellikle laik kesimlerden büyük eleştiriler alırken, 11 Eylül 2001 sonrası süreçte Müslüman ülkelerdeki medreselerin yenilenme çalışmalarına model olarak gösterilmiş, uluslararası bir ilginin odağı haline gelmiştir. Başta Türk dünyası olmak üzere yetmişten fazla ülkenin öğrencilerine kapısı açılan, Türkiye'de de dört modeli bulunan ve dünyaya örnek teşkil eden Uluslararası İmam Hatip Liseleri, Türkiye Diyanet Vakfı'nın desteğiyle 2006 yılında hayata geçirilmiştir. Bu okullara yönelik gelişen uluslararası ilgiye doğru karşılık verilebilmesi, ülkemizde okuyan yabancı öğrencilerin sorunlarının görüşülmesi ve okullarda uygulanan programların değerlendirilmesi için Türkiye'ye özgü bu modelin bilimsel bir yaklaşımla ele alınmasına ihtiyaç vardır. Böylesi bir ihtiyaçtan hareketle konusu belirlenen bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde İmam Hatip okullarının tarihsel süreci, ikinci bölümde Uluslararası İmam Hatip modelinin anlaşılmasına yönelik vizyon ve misyon araştırması, üçüncü bölümde ise bu okullardaki yabancı uyruklu öğrencilerde Türk, Türkiye ve İslam algısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Madrasahs which were the first institutions of systematic education in the Islamic world reached their glory and height during the Ottoman Empire. The 19th century is an era of renovation and reformation in the Ottoman Empire. However the reformation of madrasahs was not accomplished, and they were shut down in 1924 under the rule of Kemal Ataturk who was the president of the newly established Turkish Republic. Religious education focused imamhatip schools were established in their place. The imamhatips were responsible for the education of the clergy. However, imamhatips were not schools of only religious education, but science, maths, and other empirical and theoretical classes were also taught. Because of this combination imamhatips are a unique form education developed in Turkey within the Islamic world. Aside from being educational institutions they have also been the center of controversy for decades sometimes known for their good education and sometimes for their political tendencies. Especially the secular people have always opposed the imamhatip schools. Imamhatip schools have been touted as a model education system for the developing Islamic countries, where it is successfully proven that religious studies coupled with modern education is possible. Based on the interest from many countries International Imamhatip school initiative was started in Turkey in 2006.Today, in more than 70 countries International Imamhatip schools have been opened, 4 of them being in Turkey. It is of utmost importance to develop a systematic and scientific method in analyzing the strengths and the weaknesses of the system in order for it to be successful. This thesis was developed in order to fulfil such a need. The first chapter is about the history of the imamhatip schools followed by the establishment of the International Imamhatip schools. The last chapter is dedicated to the international students studying at these schools in which their understanding of Turkey and Islam is analyzed.