Sosyal girişim olarak STK'lar: İnovatif beceriler çerçevesinde Konya ilinde bir araştırma
NGOS as social entrepreneurships: A research in the context of innovative capabilities in Konya
  1. Tez No: 422481
  2. Yazar: NUSRET ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Girişimcilik, İnovasyon, Girişimcilik, Sivil Toplum Kuruluşları, Social Entrepreneurship, Innovation, Entrepreneurship, Non-governmental organizations
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sosyal girişimcilik Son otuz yılda gerek literatürde gerek uygulamada gelişen ve önem kazanan bir kavramdır. Yeni gelişen ve bulanık bir kavram olması sebebiyle sosyal girişimciliğin tanımı ve kapsamı için farklı görüşler bulunmaktadır. Sosyal girişimciliğin kapsamına dair görüşlerin kimisi işletmelerin sosyal sorumluluk kapsamında yaptığı faaliyetleri dahi içine alacak şekilde genişken kimi görüşler ise sadece belli özelliklere sahip sosyal amaçlı örgütleri kapsayacak kadar dardır. Bu özelliklerden en dikkat çekenleri sosyal amaçlı örgütlerin kendini idame ettirecek gelir kazanması ve inovatif olmasıdır. Kimi görüşler sosyal misyonun yeterli olduğunu ortaya koyarken kimi görüşler ise sosyal misyonun yanı sıra bu özelliklerden birisini girişimcilik için ön koşul olarak kabul etmektedir. Bu çalışmada sosyal girişimcilik kavramı üzerine ortaya konan farklı görüşler çerçevesinde ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Bu açıklamanın öncesinde kavramın daha açık şekilde irdelenebilmesi ve uygulama kısmının daha anlaşılabilir hale getirilmesi için inovasyon ve girişimcilik kavramlarının açıklanması gerekli görülmüştür. Ardından Konya bölgesinde, sosyal amaçlı örgütler olarak kabul edilen STK'lardan altı tanesi ile mülakat yapılmış ve sosyal girişimcilik için literatürde en çok öncül gösterilen iki yetkinlik olan“kendini idame ettirecek geliri kazanma”ve“inovatif olma”özelliklerine bu STK'ların ne ölçüde sahip olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social entrepreneurship is a concept which develops and gain importance in both literature and practice. There are different ideas about definition and scope of social entrepreneurship because it is a new developed and fuzzy concept. Some ideas about scope of social entrepreneurship are so comprehensive that they comprise even social responsibility activities of businesses, some ideas are so narrow that only few organizations which have certain features can be defined as social entrepreneurship. The most striking of these features are earned income of social purpose organizations and innovativeness. Some opinions argue that social mission is enough to accept an organization as social entrepreneurship; on the other side some opinions accept one or both of these features as antecedent for social entrepreneurship. In this study, social entrepreneurship concept is explained with details and in the context of different opinions about it. Before this explanation, in order for the concept to be explained and to be made the research chapter more apprehensible, it is considered necessary to explain innovation and entrepreneurship concepts. In the final chapter, interviews made with six NGOs which considered as social purpose organizations and it is examined that these NGOs to what degree have the competences which the most referred as antecedents of social entrepreneurship are“earned income to sustainability”and“innovativeness”.