İslam mezhepler tarihçilerinin mezheplerle ilgili hadisleri değerlendirmeleri
Interpretation of historian at the islamic sects about hadith narratives related to secterian
  1. Tez No: 422548
  2. Yazar: MÜMİNE KÜBRA ÇİFTASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Mezhepleri, Değerlendirme, Ashabu'l-Makalat, Hadis, Mezhepler, Fırkalar, Hermonotik, Yorumbilim, Anlayış Farklılıkları
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
İslam mezhepleri, Kur'an ve Sünnet'in anlaşılma biçimleridir. İslam mezheplerinin beslendiği temel yapı taşlarını bu iki ana esas oluşturur. Her mezhep kendisinin 'doğru yol' olduğunu iddia etmiştir. Bu anlamda mezhepler ayet ve hadisleri kendi düşünceleri doğrultusuda yorumlamışlar ve eserlerinde de delil olarak zikretmişlerdir. Yine bir mezhebi eleştiren başka bir mezhep mensubu müellif, kendisine dayanak olarak Kur'an ve hadisten deliller bulma gayretinde olmuş, böylece kendi eleştirisini kuvvetlendirmeye çalışmıştır. Araştırmamızda Mezhepler Tarihinin ana ve tali kaynaklarından hicri II. asırdan VII. asra kadar çeşitli tabakalardan eserler incelenmiştir. İnceleyeceğimiz eserler Hanefî-Mâturîdî, Eş'arî ve Şiî mezhebine mensup müelliflerin eserlerinden bir kısmını kapsamaktadır. Bu eserlerde geçen bütün hadisleri zikretmek Mezhepler Tarihi açısından faideli olmayacaktır. Bu açıdan incelediğimiz eserlerdeki hadisler yetmiş üç fırka, iman, kader, ulûhiyet, ru'yetullah, nübüvvet, imamet, şefaat, ahiret gibi konu başlıkları altında tasnif edilmiş, varsa üzerine getirilen yorumları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Islamic sects are an interpretiation of Quran and Hadith. This two main princepal is source of the sects. Every sects claim that its 'right'. İn this mean, every sects mention hadith and Quran as an evindence in their thoughts and used in accordance witht heir own ideas. Any sect's author who criticised other denominations, strenghten the rest of the hadith and Quran. This work based on the main and secondary islamic secterian histories' books which writed between III. century up to VII. century. Our researchs will contain some of the Hanefi-Mâturîdî, Eş'arî and Shiite sect member's book which writed in this historical range. It is above our strenght to handle and evaluate all of the hadith narratives. And taken all of them will be useless. So we categorized the hadith narratives asa in these titles: seventy three sects hadith, faith, fate, Kaderiyye, godhead prophedhood, imamate, intercession, hereafter. And than ıf they had any reviews, it demonstrated. Keyword: Islamic Sects, Interpretition, Criticism Hadith, Makalat competent,Hadith, Sects, Hermonotic, Comments science, Understanding differences.