Türkiye'de tarih ders kitaplarında Türkiye Selçukluları tarihinin öğretimi
Teaching of the history of the Seljuk from constitutional monarchy to present in the secondary school history textbooks
  1. Tez No: 422547
  2. Yazar: MUSTAFA AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SUAT BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklular Tarihi, Tarih Programları, Ders Kitapları, Meşrutiyet Dönemi, Cumhuriyet Dönemi, Milli Tarih, The History Of Anatolion Seljuk Empire, History Programs, Textbooks, Constitutional Period, Republican Period, National History
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türkiye'de ders kitapları, genel eğitimin ve politikalarının uygulanması açısından önemli bir yere sahiptir. Bütün devletlerde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde de siyasi düşünce ve politikaların vatandaşlara yansıtılmasında ders kitaplarının önemli bir yeri vardır. Sosyal bilimlerden olan Tarih dersi de bu düşüncelerin nesillere ve halka aktarılmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle tarih ders kitaplarının ve tarih öğretiminin, nesillerin yetişmesinde ve toplumların şekillenmesinde önemli bir yeri vardır. Osmanlı Devleti'nde Meşrutiyet dönemi ve sonrasında siyasal iktidarın düşünce ve fikirlerinin etkisi ile“Osmanlıcılık”ve hanedan merkezli olan tarih anlayışı, Cumhuriyet dönemiyle birlikte günümüze kadar milli, bilimsel, laik ve çağdaş bir anlayışa dönüşmüştür. Bu çalışmada, Türkiye'de Meşrutiyet'ten günümüze tarih ders kitaplarında tarih öğretiminin nasıl olduğu, tarih programını etkiyen sebeplerin neler olabileceği, iktidar politikalarının eğitime ve tarih öğretimine etkilerinin neler olduğu üzerinde durulmuştur. Tarih Bilimi, Tarih Öğretimi ve Ders kitapları, Türkiye'de Tarih Ders kitaplarında Türkiye Selçuklularının Öğretimi konularında ana başlıklara yer verilmiştir. Türkiye'de tarih ders kitaplarında Türkiye Selçukluları tarihine hangi sınıflarda, hangi oranlarda yer verildiği üzerinde durulmuştur. Cumhuriyet dönemiyle birlikte yeni ve modern bir devlet oluşturma gayretlerinde eğitimin önemli olduğu kadar, yerleştirilmesi düşünülen ilke ve değerlerin tatbikinde tarih dersi ve kitapları da çok önemlidir. Bu çerçevede iktidarı elinde bulunduran siyasal güçler tarih öğretimi ve müfredatlarının üzerinde önemle durmuşlardır.Ayrıca tarihin öğretilirken tarih programlarında dönemin ve iktidarların görüş ve ideolojilerinin etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Osmanlıda meşrutiyetle başlayan milliyetçi ve Türkçü anlayış tarih ders programlarında değişikliğe sebep olmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında tarih ders kitaplarındaki tek düze anlatımın ilerleyen yıllarda haritalar ve görsellerle zenginleştirildiğine rastlanılmıştır. Türkiye Selçukluları tarihine de tarih öğretimindeki değişikliklere paralel olarak tarih ders kitaplarında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Textbooks in Turkey has an important place in terms of theim plementation of public education and policy. In Turkey, as in allthestates, text books has an important place in reflecting the political views and policiesto the citizens. History lesson, one of the social sciences, has an important role in transfering the set houghts to the generation sandnations. So, history textbooks and history education is important. In Ottoman Empire, in the Constitutional period and after this period with the in fluence of political power's thought and ideas“Ottoman”is manddy nasty-centered history has become a national, scientific, secular and contemporary approach with the republican period. In this study, we focused on how history teaching is in history textboks from Constitutional period to today, the reasons that might affect the history program, the impacts of government policies on education and history teaching. History of Science, History Education and text books, Teaching the Seljuks in the history text books in Turkey are main headings. In Turkey, in history textbooks, the history of Seljuks will be taught in which class and at which rate has been emphasized. In the effort to create a new and modern statewith a republic an period, education is important and history textbook shave very important role in the application of the principles and values. Political forces have focused on the importance of history teaching and curriculum. Also, while teaching history, It has been come out that perios's and government's views and ideology have effects. History textbooks in Ottoman Empire changed with constitutional monarchy. In the early years of the Republic, history textbooks were simple but later in the coming years they were enriched with maps and visuals. The history of the Seljuks in Turkey has takenplace in History textbooks.