Deneysel sıçan transvers rektus abdominis kas-deri (tram) flep modelinde radyoterapinin flep sürveyine etkisinin araştırılması
Research of effects of radiotherapy on flep survey in experimental rat transversus rectus abdominis musculocutaneous (tram) flap model.
  1. Tez No: 422700
  2. Yazar: ORHAN BİNİCİER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: TRAM flep, TRAM flep ve radyoterapi, meme kanseri, TRAM flap, TRAM flap and radiotheraphy, breast cancer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZETGiriş ve Amaç: Meme rekonstrüksiyonunda kullanılan otojen doku olan transvers rektus abdominis kas deri flebine radyoterapinin etkileri bilinmemektedir ve cerrahiden sonra radyoterapiye başlama süresi üzerine belli bir standardizasyon mevcut değildir. Bu deneysel çalışmanın amacı, genel anestezi altında yapılan TRAM (Transvers rektus abdominis myokütan) flebine uygulanan radyoterapinin flep surveyine etkisinin araştırılması ve cerrahiden sonraki radyoterapi zamanlamasının belirlenmesidir.Materyal ve Metod: Çalışmada, ağırlıkları 250-500 gr. arasında değişen 56 adet, Sprague-Dawley albino erkek sıçan üzerinde yapıldı. Sıçanlar bilgisayar aracılığı ile oluşturulmuş randomizasyon listesine göre (computer generated randomization program) 7 gruba ayrıldı. 1. ve 2.grup haricindeki tüm gruplara 4x4 cm boyutlarında süperior epigastrik arter tabanlı ada flebi kaldırıldı. 1.grup kontrol grubu olup bu gruba hiçbir işlem yapılmadı. 2. gruba cerrahi işlem uygulanmadan ilk gün sadece radyoterapi uygulandı. 3. grup sham grubu olup sadece cerrahi işlem (TRAM flebi) uygulandı. 4-7. gruplara yine aynı şekilde TRAM flebi kaldırıldı ve operasyon sonrasında ve 4. gruba 10. günde, 5. gruba 20. günde, 6. gruba 30. günde ve 7. gruba 40. günlerde radyoterapi uygulandı. Radyoterapiden 8 hafta sonra gruplar sakrifiye edildi. Alınan doku örnekleri histopatolojik değerlendirmeye alındı. Histopatolojik incelemede alınan kas ve deri dokusundaki kollojenizasyon, fibrozis, inflamasyon, hyalinizasyon odakları ve deri kalınlığı değerlendirildi.Bulgular: Histopatolojik değerlendirmede kontrol grubu referans alındığında, 6. ve 7. gruplarda diğer gruplara göre inflamasyon, fibrozis, kollojenizasyon ve hyalinizasyon bulgularının anlamlı derecede azaldığı görüldü. Yapılan hiçbir flepte nekroz saptanmadığından, nekroz ölçülen parametreler arasından çıkarıldı.Sonuç: Deneysel sıçan TRAM flep üzerine uygulanan tekdoz radyoterapinin histopatolojik ve istatistiksel verilerin değerlendirilmelerine dayanarak, cerrahiden sonraki ilk 30 günde yapılan radyoterapi flep sürveyini olumsuz etkileyip, 40. günde flep sürveyini daha az etkilediği düşünülmektedir. Yine histopatolojik ve istatistiksel verilerin değerlendirilmelerine dayanarak, cerrahiden sonra en erken 40 gün yada yaklaşık 6 hafta sonra radyoterapi için en uygun zaman olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIntroduction&Objective: There is no standard protocol for time of starting radiotherapy treatment and effects of radiotherapy on transversus rectus abdominis musculocutaneous flap which is a otogen tissue used in breast reconstruction. Objective of this experimental study is to research effects of radiotherapy on TRAM flap survey done under general anesthesia and timing of radiotherapy after surgery.Material&Methods: Research is made on 56 Sprague-Dawley albino male rats weighing 250-500 grams. Rats separated into 7 groups based on the computer made randomization list (computer generated randomization program). All groups except for 1st and 2nd had 4x4 cm superior epigastric artery based island flap released. Nothing is done to 1st group as it is control group. 2nd group was exposed to radiotherapy on first day with no surgical procedures. Only surgical procedure (TRAM flap release) applied to 3rd group being the sham group. Groups 4-7 was released TRAM flap and given radiotherapy on postoperative 10th day to group 4, 20th day to group 5, 30th day to group 6 and 40th day to group 7 respectively. 8 weeks after radiotherapy groups sacrificed. Obtained tissue samples examined histopathologically. Collagenization, fibrosis, inflammation, focal hyalinization, and skin thickness was evaluated during histopathological exam.Results: Histopathologic evaluation showed that inflammation, fibrosis, collagenization, and focal hyalinization was decreased significantly in group 6 and 7 compared to other groups as control group being the reference group. As there was no necrosis of any parts of the flaps necrosis was excluded from histopathological and statistical parameters.Conclusion: Based on the histopathologic and statistical data for single dose radiotherapy applied to experimental rat TRAM flaps, it is being thought that flap survey is affected negatively during first 30 days, effected less on 40th day. Again based on the histopathologic and statistical data, earliest day for radiotherapy administration is 40 days or approximately 6 weeks postoperatively.