Organik atık küllerinin seramik sır bünyesinde kullanımı
The usage of organic waste ashes in ceramic glaze body
- Tez No: 422706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERAP ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Organik atık, kül, sır, seramik, hammadde, Organic waste, ash, glaze, ceramics, raw materials
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoseramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZETORGANİK ATIK KÜLLERİNİNSERAMİK SIR BÜNYESİNDE KULLANIMIFatime SAVAŞSüleyman Demirel Üniversitesi,Güzel Sanatlar Enstitüsü Arkeoseramik Anasanat Dalı, Yüksek Lisans TeziYıl : 2012 Sayfa: 162Danışman: Yrd. Doç. Serap ÜNALOrganik atık küllerinin seramik sır bünyesinde kullanımı ile ilgili literatür taraması yapılarak, atık küllerinin seramikte kullanım alanları, atıkların tekrar kullanılabilirliği ve bu katı atıkların seramik sır bünyesindeki etkileri araştırılmış ve konu ile ilgili uygulama çalışmaları yapılmıştır.M.Ö. 1500 yıllarında Uzak Doğu ülkelerinde rastlantısal olarak bulunduğu düşünülen kül sırları, geçen süreç içersinde sır bünyesine karıştırılmış ve çeşitli teknikler ile farklı renk, doku ve efektler yaratılarak artistik sırlar oluşturulmuştur.Yapılan bu çalışmada, çok sayıda kül sırı denemesi hazırlanarak 1000 oC ve 1040 oC' lerde pişirimleri yapılmıştır. Sır bünyelerinin oluşturulmasında çeşitli kül ve seramik hammaddeleri kullanılmıştır. Kül sırlarının etkisinin elde edilebileceği uygun bünyelerin hazırlanması ve artistik sırlar elde edilmesi amaçlanmış, deneysel çalışmalarda olumlu sonuçların yanı sıra olumsuz sonuçlarda elde edilmiştir. Deney sonuçlarından uygun olanlar seramik form yüzeylerine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE USAGE OF ORGANIC WASTE ASHES INCERAMIC GLAZE BODYFatime SAVAŞSuleyman Demirel UniversityInstitute of Fine Arts , Department of Archeoceramics , Master?s ThesisYear : 2012 Page: 162Supervisor: Assistant Prof. Serap ÜNALThe literature review on the usage of organic waste ashes in ceramics body has been done , the area of usage of waste materials in ceramics, the possible usage of waste material in recycling and the impact of the solid waste in glaze body has been examined and the applications have been performed.Ash glazes which is known that discovered accentially in Far East in 1500 BC, then they were mixed into glaze body after sometime and with the different techniques various colour, pattern and effects were created and the artistic glazes were made of.In this research, plenty of ash glaze examples were prepared and fired at 1000C and 1040C. Various ash and ceramics raw materials were used to form glaze bodies. The preperation of proper effects on glaze bodies and artistic glaze derivation were aimed. Not only positive but also negative results were seen during examining process. The proper examples which were made of after examining were applied on the surface of ceramic art objects.