Monoterapi ve politerapi antiepileptik ilaç kullanan jeneralize tonik klonik (jtk) nöbeti olan epilepsi tanılı hastalarda akut faz reatanları ve oksidan-antioksidan parametrelerinin araştırılması
Study of acute phase reactans and oxidant-antioxidant parameters in epilepsy patient with genaralize tonic clonic seizure, using monotherapatic and politherapatic antiepileptic drug.
- Tez No: 422761
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA SARIKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Antiepileptic drug, Acute Phase Reactans, Oxidant-Antioxidant Parameters
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Epilepsi oldukça sık görülen kronik nörolojik hastalıklardan biridir. Sıklıkla genç yaşta başlamakta ve uzun süreli bazen de yaşam boyu tedavi gerektirebilmektedir. Epileptik nöbetlere ve spesifik epileptik sendromlara göre uygun dozlarda kullanılan antiepileptik ilaçlar, nöbetlerin önlenmesinde önemlidir. Oksidatif stres, oksidan hasarın antioksidan defans mekanizmalarının kapasitesini aştığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Oksidatif stresin birçok akut ve kronik nörolojik hastalığın patogenezinde anahtar rol oynadığı bilinmekle birlikte, epilepsideki rolü halen anlaşılamamıştır. CRP karaciğerden sentezlenen bir akut faz reaktanıdır ve akut ve kronik inflamasyonun çok duyarlı bir göstergesidir. Yöntem: Çalışma grubumuz Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Pediatrik Nöroloji polikliniğine başvurmuş ve ILAE sınıflamasına göre jeneralize epilepsi tanısı almış monoterapi alan 33 hasta ve politerapi alan 34 hastanın yer aldığı 67 hasta ile oluşturuldu. Kontrol grubu; Epilepsisi ve bilinen kronik ve akut hastalığı olmayan, yaş ve demografik özellikleri benzer 30 sağlıklı gönüllü katılımcıdan oluşturuldu. Bulgular: Hasta grubunda politerapi ve monoterapi alanlarda kontrol grubuna göre TOS, OSİ ve Hs-CRP düzeyleri anlamlı bir şekilde yüksekti. Hs-CRP düzeyi politerapi alan hastalarda monoterapi alanlara göre anlamlı olarak yüksekti. TAS düzeylerinde ise gruplar arasında bir fark yoktu. Sonuç: Çalışmamızda nöbetin kendisinin oksidatif stres parametrelerini arttırdığı, antioksidan mekanizmaların oksidatif hasarı azaltmada yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca serum Hs-CRP düzeyinin artmış olması ise dirençli epilepsiyi tedavi etmek için inflamatuar sürecide kontrol edebilecek yolları kapsayan tedavi stratejilerini düşünmenin faydalı olacağı kanaatine vardık. Anahtar Kelime: Antiepileptik İlaç, Akut Faz Reatanları ve Oksidan-Antioksidan Parametreleri
Özet (Çeviri)
Aim: Epilepsy is quite common, it is one of the chronic neurological disease. Often the onset at a young age and sometimes long-term treatment is required lifetime. Antiepileptic drugs used in appropriate doses according to the type of epileptic seizures and specific epileptic syndromes and it is important for the prevention of seizures. Oxidative stress occurs, when oxidative damage exceeds the capacity of the antioxidant defense mechanisms. Although it is known to play a key role in the pathogenesis of many acute and chronic neurological diseases of oxidative stress, the role of epilepsy is still poorly understood. High sensitivity C-reactive protein (Hs-CRP) is an acute phase reactant synthesized by the liver and is a very sensitive indicator of acute and chronic inflammation. Method: The patient group was admitted to the pediatric neurology clinic and had been diagnosed with generalized epilepsy according to the ILAE classification, 33 patients using antiepileptic drug monotherapy and 34 patients were using antiepileptic drug polytherapy, and consisted of a total of 67 patients. Control group; 30 healthy volunteers was formed from participants, without epilepsy and chronic and not acute illness, age and demographic characteristics were similar. Findings: TOS, OSI and hs-CRP levels in patients using antiepileptic drugs in polytherapy and monotherapy was significantly higher than the control group. Hs-CRP levels in patients using antiepileptic drug polytherapy, according to the group using antiepileptic drug monotherapy, was significantly higher. There was no difference between groups in TAS levels. Conclusion: In our study, in which seizures increase oxidative stress parameters itself, while the antioxidant mechanism was thought to be inadequate in reducing oxidative damage. In addition, serum Hs-CRP level is to be increased, to treat intractable epilepsy, suggesting it might be useful to develop treatment strategies that can take control of the inflammatory process.