Deneysel üveit modelinde e-selektin ve inteselüler adezyon molekülü-1'in rolünün araştırılması
The role of icam-1 and e-selectininin an experimental uveitis model
  1. Tez No: 422763
  2. Yazar: ERDEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA GÖNCÜ, YRD. DOÇ. DR. ELİF OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Üveit, inflamasyon, oksidatif stres, sitokinler, uveitis, inflammation, oxidative stress, cytokines
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Deneysel Üveit Modelinde E-selektin ve İnteselüler Adezyon Molekülü-1'in Rolünün Araştırılması Bu çalışmada deneysel üveit modelinde oluşan oküler inflamasyonda ICAM-1 ve E-selektinin rolünü araştırılmıştır. Endotoksinle indüklenen üveit Sprague-Dawlwyratlarına tek doz subkutanöz yolla 200 μg lipopolisakkarid uygulanması ile oluşturuldu.Pozitif kontrol grubuna 1 mg/kg deksametazon uygulandı. Lipopolisakkarid uygulanmasından 24 saat sonra gözler enüklee edildi, aköz hümör toplandı. Aköz hümörde hücre sayısı, protein konsantrasyonu, nitrik oksit seviyesi, tümör nekrozis faktör-a, interlökin-6, oksidatif stres markırları, E-selektin ve ICAM-1 konsantrasyonu saptandı. Buna ek olarak inflamatuvar yanıt klinik ve histopatolojik olarak da değerlendirildi. Üveit grubunda konrtol grubundaki ratlara göre hücre inifltrasyonu, protein konsantrasyonu, inflamatuvar sitokinler ve kemokinler önemli oranda yüksek bulundu. E-selektin ve ICAM-1 ekspresyonu üveit grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek izlendi. Üveit grubu ile karşılaştırıldığında 1mg/kg deksametazon tedavisinin bu artışları önemli ölçüde baskıladığı izlendi. Elde edilen sonuçlar gösteriyor ki E-selektin ve ICAM-1 oküler inflamasyoda önemli bir role sahiptir. Hem ICAM-1 hem de E-selektin akut ön üveit tedavisinde yeni stratejik hedefler olabilirler.
Özet (Çeviri)
The Role of ICAM-1 and E-selectininin an Experimental Uveitis Model In this study the role of ICAM-1 and E-selectinin were investigated ocular inflammation in an experimental uveitis model. Endotoxin induced uveitis was induced in Sprague-Dawley rats by a single subcutaneous injection of 200μg lipopolysaccharide. The control group was treated with vehicle. Dexamethasone at a dose of 1 mg/kg was administered in the positive control group. Twenty – four hours after lipopolysaccharid eadministration, eyes were enucleated, aqueous humor was collected, and the number of infiltrating cells, protein concentration, and the levels of nitric oxide, tumor necrosis factor-a, interleukin-6, oxidative stress markers, ICAM-1 and E-selectinin the aqueous humor were determined. Additionally, inflammatory response was evaluated clinically and histopathologically. Infiltrating cells, protein concentration, and inflammatory cytokines and chemokines were significantly elevated in the aqueous humor of rats with endotoxin-induced uveitis compared with controlrats. E-selectin and ICAM-1 expression was significantly higher than controlrats (p=0,004, p=0,004). Dexamethasone treatmentat a dose of 1 mg/kg suppressed these increases significantly compared with the uveitis group (p=0,035, p=0,024). Inconclusion, these results suggest that ICAM-1 and E-selectin play a role in the ocular inflammation response. Both ICAM-1 and E-selectin may be targets for new therapeutic strategies for acute anterior uveitis.