Şanlıurfa ilinde kutanöz layşmanyazis hastaların hastalık hakkında bilgi düzeyleri ve tutumları
Knowledge level and awareness about the disease of the patients with cutaneous leishmaniasis in Sanlıurfa
  1. Tez No: 422764
  2. Yazar: OSMAN TANRIKULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Şanliurfa City, Cutaneous Leishmaniasis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Yapılan çalışmalarda, kutanöz layşmanyazis hastalığının sık görüldüğü bölgelerde yerel halkın hastalık ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı saptanmış olup bu durum hastalığın kontrolünü zorlaştırmaktadır (132). Bu çalışmadaki amacımız; KL endemik olduğu Şanlıurfa ilinde hastaların KL ile ilgili algıları ve bu konudaki uygulamaları hakkında bilgi sağlamak ve bu alana özgü kontrol stratejileri geliştirmektir. Yöntem: Çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran ve klinik olarak kutanöz layşmanyazis tanısı almış 200 kişi dahil edildi. Bu hastaların en az üç ay süreyle iyileşmeyen kutanöz layşmanyazis lezyonu vardı. Hastalar farklı cinsiyet ve yaş grubundaydı. Hastalara kliniğimiz tarafından oluşturulan bir anket dolduruldu. Hastaların anketteki hastalıkları ile ilgili farkındalık soruları ile tedaviye karşı olan tutumları ile ilgili sorulara verdikleri cevaplar doğru ve yanlış olarak değerlendirildi ve bu puanlar toplanarak toplam bilgi puanı hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya katılan 11 ila 66 yaş arası 93 erkek (%46,5) hastanın yaş ortalaması 29,18±15,0 idi. 10 ila 70 yaş arası 107 bayan (%53,5) hastanın yaş ortalaması ise 30,65±16,14 idi. Hastaların %57'sinin (114 hasta) KL hakkında herhangi bir bilgisi yoktu, hastaların %43'ü (86 hasta) ise daha önce KL hastalığını duyduklarını ifade etmiş olup kısmen de olsa hastalık hakkında bilgileri vardı. Hastalar cinsiyetlerine göre değerlendirildiğinde bayanların %66.7'si anketteki sorulara daha fazla yanlış cevap vererek, erkeklere göre (%44,9) hastalık bilgi puanı ve farkındalıklarının daha az olduğu görüldü ve bu istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,002). Eğitim düzeylerine göre okur-yazar olmayan ve ilkokul mezunu olanlar (%27,5 - %41,5) ankete verdikleri cevaplarda yanlış oranı ve dolayısıyla hastalıkları hakkında farkındalıkları da daha azdı (p=0,008) Sonuç: Çalışmamızda; yerel halkın kutanöz layşmanyazis'in bulaşma yolları, risk faktörleri, tedavisi, önleyici ve koruyucu tedbirleri hakkında yeterli bilgi ve farkındalığa sahip olmadıkları saptandı. Bu durum hastalığın kontrolünü oldukça zorlaştırmakta, hastalık hakkında toplumun bilinçlendirilmesi için çok daha fazla çaba sarf etme gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır. Anahtar Kelime: Şanlıurfa ili, Kutanöz Layşmanyazis
Özet (Çeviri)
Objective: The studies confirmed that the local resident in the areas where kutanoz leishmaniasis is seen frequently doesn't have enough knowledge about the disease and that makes it difficult to control the disease (132). Our aim in the study is to provide information about the sense perception and applications about this case of the patients with KL in Şanlıurfa which is KL endemic and to develop a domain-specific control strategy. Method: 200 people consulting Harran University Medical Faculty and clinically being diagnosed with cutaneous leishmaniasis were counted in the study. The patients had cutaneous leishmaniasis lesion which hadn't healed for at least three months. The patients belonged to different genders and age groups. The patients were wanted to fill in the questionnaire prepared by our clinic. The patient's answers to the questions related to the awareness about the disease and their attitude upon the treatment were evaluated as true or false and the knowledge point was calculated by adding the points taken. Findings: The awerage of age of 93 male patients (%46,5) at he age of between 11-66 attending to the study was 29,18±15,0. The awerage of age of 107 female patients (%53,5) at he age of between 10-70 was 30,65±16,14. 57 percent of the patients (114 patients) didn't have any knowledge about the disease. 43 percent of the patients expressed that they had heard about the KL disease and had partial knowledge. When the patients were evaluated according to their gender, it has been seen that 66,7 percent of the females gave wrong answers to the questions and they had less knowledge point and awareness comparing with the males (%44,9). It was statistically meaningful (p=0,002). Considering the educational level, the wrong answer rate of the illeterates and the primary school graduates was more so their awareness about the disease was less (p=0,008). Conclusion: It was determined that local resident don't have enough knowledge and awareness about the mode of transmission, risk factors and preventative-protective measures of the disease. That case makes it rather difficult to control the disease. The study has obviously revealed that it's necessary to make much more effort to raise the awareness of the public about the disease.