Ratlarda insizyonel herni onarımında dısba-01 kullanımının yara iyileşmesi ve ekstrasellüler matriks üzerine olan etkileri
The effects of disba-01 on the wound healing and extracellular matrix in incisional hernia model in rats
  1. Tez No: 422774
  2. Yazar: İLKİN İSMAYİLOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Incisional hernia, Extracellular matrix, Disintegrin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ratlarda insizyonel herni onarımında Disba-01 kullanımının yara iyileşmesi ve ekstrasellüler matriks üzerine olan etkileri İnsizyonel herniler (İH) karın kapatılmasında %11 oranında görülen bir komplikasyondur. İH gelişiminde matriks metalopeptidazlar veya proteinazlar (MMPs) önemli bir rol üstlenirler. İntegrin hücre yapısı ve ekstrasellüler matriks arasında bağlantı sağlayan reseptördür. İntegrin reseptörünü bloke eden disintegrin gibi maddeler integrinin fonksiyonlarını bloke ederler. Bu çalışmada disintegrinin (Disba-01) integrini bloke etmesi ile MMP-2 aktivitesinin arttırılması ve dokunun yeniden şekillenmesinin düzenlenmesi sonucunda insizyonel herni dokusundaki değişimlerin araştırılması amaçlanmıştır. Otuz altı adet dişi rat 6 gruba ayrılarak çalışma yapıldı. Gruplar; grup I; sham (SHAM), grup II; İH oluşturulan kontrol grubu (KONTROL), grup III; İH oluşturularak primer onarım yapılan grup (POI), grup IV; İH oluşturularak primer onarım yapılan ve disintegrin verilen grup (POD), grup V; İH oluşturularak primer onarımla birlikte greft konulan grup (ONLAY), grup VI; İH oluşturularak primer onarımla birlikte greft konulan ve disintegrin verilen grup (ONLAYD) olacak şekilde düzenlendi. Disintegrin topikal olarak 0.5mg/Kg dozunda uygulandı. 14 gün sonra ratlar sakrifiye edilerek histopatolojik analiz için herni bölgesinden doku örnekleri alındı. Doku örneklerinde tip I ve III kollajen yoğunluğu, MMP-2 aktivitesi veya yoğunluğu, vasküler proliferasyon, fibroblast yoğunluğu ve inflamatuar hücre yoğunlukları analiz edildi. 14. günde tüm ratlarda İH oluşumu gözlendi. Disintegrin verilen gruplarda MMP-2 aktivitesi ve tip I ve III kollajen yoğunluğunun arttığı gözlendi. İH bölgesinde disintegrin ile fibroziste artış olduğu tespit edildi. İnflamatuar hücre yanıtında benzer şekilde disintegrin ile yoğunlaşma olduğu görüldü. Bu çalışma göstermiştir ki; disintegrin (Disba-01) İH'nin önlenmesinde etkili olabilir. Bu etki matür kollajen yoğunluğunda artış, fibrosis ve inlamasyonda dokunun yeniden şekillenmesine katkı sağlayacak şekilde yoğunlaşma ile sağlanabilmektedir. Anahtar kelimeler; İnsizyonel herni, Ekstrasellüler matriks, Disintegrin
Özet (Çeviri)
The effects of Disba-01 on the wound healing and extracellular matrix in incisional hernia model in rats Incisional hernias (IH) are usually found as a complication of about 11% of abdominal wall closures. Matrix metalopeptidases (MMPs) were also suggested to have an important role in the pathogenesis of IH. Integrins connect the ECM components and the cell cytoskeleton. Disintegrins may also bind to integrins and block their functions. The hypothesis is that the disintegrin would be helpful in the tissue repair by the blockage of the increasing MMP-2 activity and tissue remodeling. Thirty-six female albino rats were submitted to IH and divided into six experimental groups; Group I; sham, Group II; IH control, Group III; IH+primary sutured, Group IV; IH+primary sutured+disintegrin, Group V; IH+primary sutured+mesh, Group VI; IH+primary sutured+mesh+disintegrin. Group IV and VI were treated with topical application of PBS sterile solution of disintegrin (0.5mg/Kg). After 14 days of postoperative animals were killed and fragment soft tissues were removed from the abdominal wall for histopathological analysis. Tissue samples were prepared and analyzed for type I and III collagen density, MMP-2 activity, the number of new vessels in hernia area, fibroblast density and the the number of mononuclear and polymorphonuclear cells. After the experimental procedure, the progression of IH was followed by daily animal observation up to day 14. Disintegrin strongly activated MMP-2 activity and type I and III collagen density. Histopatholological analysis showed that disintegrin increased the number of new vessels in the hernia area, significantly increased the number of mononuclear cells and the number of polimorphonuclear cells and fibroblasts density. In this result of our study showed that disintegrin (Disba-01) may be helpful in prevention of IH, by attracting mononuclear and polimorphonuclear cells and fibroblasts, increasing MMP-2 activity and tissue remodeling.