Mide adenokanseri ile hp (+), hp (-) intestinal metaplazi arasındaki moleküler patoloji
Molecular pathology between helicobacter pylori (+), helicobacter pylori (-) intestinal metaplasia and gastric adenocarcinoma
  1. Tez No: 422887
  2. Yazar: UFUK DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELMAS KASAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Genetik, Gastroenterology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, İntestinal metaplazi, RHOA, CXADR, CSNK1A1, CCND2, DVL2, FZD8, NFACT1, Gastric Cancer, Intestinal metaplasia, RHOA, CXADR, CSNK1A1, CCND2, DVL2, FZD8, NFACT1
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş ve Amaç: İntestinal metaplazi (IM), mide kanseri gelişmesi için önemli bir risk faktörüdür.WNT sinyal yolağı karsinogenezisde önemli görevler üstlenmektedir. Çalışmamızda IM ve mide kanseri hastalarında WNT sinyal yoluna ait genlerin tanısal ve prognostik marker olarak değerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 34 mide kanserli, 45intestinal metaplazili ve 25 kontrol olgu olmak üzere toplam 104 kişi çalışmaya dahil edildi. Mide kanseri, IM ve kontrol gruplarının RT-PCR array yöntemi ile WNT sinyal yolu anahtar gen ekspresyonları değerlendirildi ve karşılaştırıldı. Tümör yükünü yansıtan , prognostik önemi olan metastaz varlığı ve mide de lokalizasyonuna göre mide kanseri hastaları alt gruplara ayrılarak gen ekspresyonu yapıldı. IM hastaları mide kanseri için risk faktörü olarak Kabul edilen Helikobakter Pilori (HP) varlığına göre alt gruplara ayrılarak gen ekspresyonu yapıldı. Bulgular: Mide kanserli ve IM'li hastalardaRHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 ve LRP5 genlerinin kontrol grunbuna göre anlamlı şekilde overeksprese olduğu saptandı. Metastatik mide kanseri hastalarında metastaz göstermeyen hastalara oranla RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 ve LRP5 genlerinin anlamlı olarak overeksprese olduğu görüldü. Diffüz tip mide kanseri hastlarında diffüz olmayan mide kanseri hastalarına göre RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 ve LRP5 genlerinin anlamlı olarak overeksprese olduğu görüldü. Mide kanseri hastları ile IM hastaları karşılaştırıldığında gen ekspresyonlarında anlamlı bir fark bulunmadı. HP pozitif IM hastlarında HP negatif IM hastalarına oranla RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 ve LRP5 genlerinin anlamlı olarak overeksprese olduğu saptandı. Sonuç: RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 ve LRP5 genlerinin mide kanseri hastalarında tümör yükünü yansıtabileceğini düşünmekteyiz. Mide kanserinden önce RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 ve LRP5 genlerinin IM hastalarında ekspresyon oranının artmaya başladığını ve bu ekspresyonu HP varlığının artırdığını düşünmekteyiz. Bu konularda daha ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Molecular Pathology Between Hp(+), Hp (-) Intestinal Metaplasia And Gastric Adenocarcinoma Introduction and Aim: Intestinal metaplasia (IM), is an important risk factor for development of gastric cancer. WNT signalling pathway plays an important role in carcinogenesis. In our study, we aimed to evaluate the diagnostic and prognostic value of the genes in WNT signalling pathway in gastric cancer patients. Method: A total of 104 patients, 34 patients with gastric cancer, 45 patients with intestinal metaplasia and 25 healthy controls, were included in this study. expression of genes in WNT signalling pathway were evaluated and compared in Gastric cancer, IM and control groups by RT-PCR array method. gastric cancer patients were divided into groups according to presence of metastasis and localization of the cancer in stomach. Intestinal metaplasia patients were divided into groups according to presence of Helicobacter, which is accepted as a risk factor for gastric cancer. Result: RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 and LRP5 were overexpressed in gastric cancer and IM groups, compared to control group. RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 and LRP5 were significantly overexpressed in patients with metastasis compared to patients without metastasis. RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 and LRP5 were significantly overexpressed in patients with diffuse gastric cancer compared to patients with non-diffuse gastric cancer. there was no significant difference in gene expression between gastric cancer group and IM group. RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 and LRP5 were significantly overexpressed in Hp + patients compared to Hp- patients. Conclusion: We think that RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 and LRP5 reflect tumour burden in patients with gastric cancer. Thus they can be used as biomarkers in the future while monitoring treatment. We think that ratio of RHOA, CSNK1A1, DVL2, FZD8 and LRP5 expressions begin to increase before gastric cancer, and presence of Hp increases the expression. Further studies are needed.