Türkiye'deki perfüzyon kazaları ve güvenlik sistemleri
Perfusion accidents and safety systems in Turkey
  1. Tez No: 422901
  2. Yazar: GÜLEM ÇAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED TURGUT ALPER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Open Heart Surgery, Perfusion, Security System, Accident
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Açık kalp cerrahisinde yaşamsal açıdan büyük önem taşıyan ekstrakorporeal dolaşım sistemi içerisinde hasta hayatını tehdit edecek herhangi bir olumsuzluk istenmemektedir. Ekstrakorporeal dolaşım esnasında oluşabilecek kazaların önlenmesi amacıyla çeşitli güvenlik sistemleri geliştirilmiştir. Bir kaza anında hızlı ve doğru karar verilmesi, zamanında müdahale edilmesi, oluşabilecek kazalar hakkında bilgi sahibi olunması hayati olarak son derece önemlidir. Bu nedenle ülkemizde aktif olarak kullanılan güvenlik sistemlerinin, karşılaşılan kazaların ve bu kazalar sonucu oluşan komplikasyonların belirlenmesi ile açık kalp cerrahisi operasyonlarının ekstrakorporeal dolaşım aşamasının daha başarılı bir şekilde yürütülmesine olanak sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmamız 2014-2015 yıllarında Türkiye'deki aktif olarak çalışmakta olan perfüzyonistlere sosyo-demografik özellikleri, çalıştıkları klinik bilgileri, kullandıkları ekipman bilgileri, karşılaştıkları kazalar ve bu kazaların oluşturduğu sonuçları sorgulayan toplam 51 sorudan oluşturulmuş anket formu ile uygulanmıştır. Katılımcıların büyük bir kısmının, 6-10 yıl arasında mesleki tecrübeye sahip olduğu, çalışma gruplarını genellikle yetişkin hasta grubunun oluşturduğu belirlenmiştir. Ülkemizde ekstrakorporeal dolaşım sistemine ait 17 güvenlik sisteminin kullanıldığı belirlenmiştir. Tüm katılımcılar tarafından sahip olunan ekipman el krankı olurken en yaygın kullanılan güvenlik sistemi %85,5 venöz rezervuar seviye sensörü, %83,3 oranında arteryal filtre ve kontrol listesi, %78,7 oranında arteryal hat basınç manometresidir. Karşılaşılan kaza oranlarına bakıldığında en fazla venöz hatta kink oluşumu, ısıtıcı soğutucu arızası ve koagülasyon problemi olduğu belirlenmiştir. Ölüm oranının fazla olduğu kazalar ise son kullanma tarihi geçmiş/bozulmuş/kontamine olmuş kan kullanımı, yanlış kan kullanımı ve transfüzyon sonucu oluşan reaksiyon sonuçlarında meydana geldiği belirlenmiştir. Ülkemizde güvenlik sistemlerinin önemli derecede kullanıldığı, karşılaşılan kaza oranlarının genellikle mekaniksel olduğu dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Any complication that threatens the lives of patients is not desired in extracorporeal circulation system which has vital importance in open heart surgery . Various security systems have been developed to prevent any accidents that may occur during extracorporeal circulation. Event of an accident it is extremely important rapid and appropriate decision making, intervention on time, to be avare of accident that may occur. Therefore the determination of the security systems actively used in our country, encountered accidents and complication that may occur in these accidents is expected to provide more successfully administration of extracorporeal circulation phase of the open heart surgery. In our research 51 item questionaire which include socio-demographic characteristics, clinic information they work , equipment information they use, encountered accidents and complications of these accidents, was applied to actively working perfusionist in Turkey in 2014-2015. We have found that a large number of participants have 6-10 years of professional experience and their working group genereally consist of adult patients. In our country 17 security system is used in extracorporeal circulation system. While all participant common equipment was hand crack, the most widely used security system was venous reservoir level sensor 85.5% , arterial filter and check list 83.3%, arterial line pressure monometer 78.7%. Considering the rate of accidents most widely seen complications were venous line kink formation, heater-cooler failure and coagulation problem. The accident which has more dead rate caused by using out of expiration date/ withered/ contaminated banked blood, wrong blood group or transfusion reactions. In our country it's remerkable that security systems is widely used and encountered accidents have mechanical origin.