Otel işletmelerinde etik iklim algılamalarının ve duygusal emeğin tükenmişlik üzerine etkileri: Nevşehir örneği
The effects of ethical climate perceptions and emotional labour on burnout in hotel managements: The case of Nevşehi̇r
  1. Tez No: 422925
  2. Yazar: ÖZLEM ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Etik İklim, Duygusal Emek, Otel İşletmeleri, Burnout, Ethical Climate, Emotional Labour, Hotel Managements
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, Nevşehir ilinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin etik iklim algılamalarının ve duygusal emek davranışlarının tükenmişlik üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaca ulaşabilmek için, Nevşehir'de bulunan 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenlerden anket yöntemi kullanılarak toplanan veriler analiz edilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre; etik iklim algılamaları ile tükenmişliğin duygusal tükenme boyutu arasında negatif yönlü ve anlamlı, kişisel başarı hissi boyutu arasında ise pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ancak etik iklim algılamaları ile tükenmişliğin duyarsızlaşma boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Duygusal emeğin derin davranış boyutu ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında negatif yönlü ve anlamlı, kişisel başarı hissi boyutu ile arasında ise pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Duygusal emeğin yüzeysel davranış boyutu ile tükenmişliğin duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı hissi boyutları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre; etik iklim algılamalarının duygusal tükenmeyi negatif yönde, kişisel başarı hissini pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Fakat duyarsızlaşma boyutu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki tespit edilememiştir. Duygusal emeğin derin davranış boyutunun duygusal tükenme ve duyarsızlaşma üzerinde negatif yönlü anlamlı, kişisel başarı hissi boyutu üzerinde ise pozitif yönlü ve anlamlı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yüzeysel davranış boyutunun ise sadece duyarsızlaşma üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu, duygusal tükenme ve kişisel başarı hissi boyutları üzerinde etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu alan çalışmasının sonuçlarına göre; tükenmişliğin duygusal tükenme ve kişisel başarı hissi boyutlarını etik iklim algılamalarının ve derin davranışın etkilediği, duyarsızlaşma boyutunu ise derin davranış ve yüzeysel davranışın etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of ethical climate perceptions and emotional labour behaviour on burnout of employees working in 4 and 5-star hotels-Nevşehir city. With this aim; the data which was gathered through questionnaires and applied to the employees working in 4 and 5-star hotels-Nevşehir, is analysed. According to correlation analysis results; it is observed that there is a significant and negative relationship between ethical climate perceptions and emotional exhaustion dimension of burnout, and there is a positive and significant relationship between ethical climate perceptions and personal accomplishment. However, a significant relationship between ethical climate perceptions and depersonalization dimension of burnout is not achieved. A negative and significant relationship between deep acting dimension of emotional labour and emotional exhaustion and depersonalization is achieved as well as a positive and significant relationship between deep acting dimension of emotional labour and personal accomplishment dimension. A statistically significant relationship between the surface acting dimension of emotional labour and the emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment dimension of burnout on the other hand is not revealed. According to regression analysis results; it is revealed that ethical climate perceptions affect emotional exhaustion in a negative way and personal accomplishment in a positive way. Nevertheless, a statistically significant effect is not revealed on the dimension of depersonalization. It is observed that the deep acting dimension of emotional labour has a negative and significant effect on emotional exhaustion and depersonalization while it has a positive and significant effect on personal accomplishment. It is analysed that surface acting dimension has a positive and significant effect only on depersonalization but has no effect on emotional exhaustion and personal accomplishment. As a result of this study, it is observed that ethical climate perceptions and deep acting affect emotional exhaustion and personal accomplishment dimension of burnout while deep acting and surface acting affect depersonalization dimension.