Etik iklimin ve örgütsel adalet algılarının çalışanların iş tatminine etkisi : Konaklama işletmelerinde ampirik bir uygulama
The effect of ethical climate and organisational justice on employees' job satisfaction: An empirical study in hospitality sector
  1. Tez No: 370824
  2. Yazar: GÜRCAN KARADUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational justice perceptions, Procedural Justice, Distributive Justice, Ethical Climate, Job Satisfaction, Lodging Company
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Turizm işletmelerinde yöneticiler, işgörenler ve aynı zamanda müşteriler arasındaki yoğun ilişkiler içinde ortaya çıkabilecek etik olmayan davranışlar, işletme içinde stresli bir ortamın oluşmasına neden olabilmekte ve bu durum işgörenlerin iş tatminini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın temel amacı, örgütsel etik iklimin ve örgütsel adalet algısı boyutlarının konaklama işletmeleri çalışanlarının iş tatmini üzerindeki etkilerini incelemektir. Akdeniz bölgesinde yer alan 19 konaklama işletmesinde ağırlıkta personel ve orta düzey yönetici olmak üzere 206 çalışandan anket yöntemi kullanılarak veri elde edilmiş ve elde edilen bu veriler üzerinden analizler yapılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 19.0 istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara gore örgütsel adalet boyutlarının yani dağıtımsal adaletin ve prosedürel adaletin çalışanların iş tatmin düzeylerinde önemli etkisi olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Etik iklim algısının ise iş tatmini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Intensive relations between executives, the employees and customers in the tourism companies may arise unethical behavior can cause stressful environment in business and this may adversely affect the job satisfaction of employees. In this context, the main objective of the research is to examine effects of organizational ethical climate and perception of organizational justice dimensions on job satisfaction of employees in accommodation businesses. 19 accommodation establishments in the Mediterranean region in the weight of 206 employees including staff and mid-level managers from the survey data were obtained using the method and obtained these data analyzes were carried out. In data analysis, SPSS 19.0 statistical software was used. The results obtained according to the dimensions of organizational justice, namely distributive justice and procedural justice have a significant impact on employees' job satisfaction has emerged as a result. Perception of ethical climate doesn't affect significantly job satisfaction was found.